Populistisen retoriikan synkin aines kelpaa kokoomukselle

Kokoomuksen maakuntavaltuutettu Aki Virtaniemi hämmästytti minut maalaillessaan suomalaisten perusarvoiksi määriteltyjen kodin, uskonnon ja isänmaan romahdusta vuonna 2019 (KSML 10.1.). Samalla aukeamalla oli myös perussuomalaisten maakuntavaltuutetun Tapani Mäen kirjoitus. Vaikka oppositio yhdistää herrojen taustapuolueita, ero näillä teksteillä oli kuin yöllä ja päivällä.

Virtaniemi ilmoittaa uhaksi sen, että ”terroristeja lennätetään yksityisjetillä Suomeen”. Ovatko orpolapset todella kokoomuslaisten mielestä terroristeja?

Toinen ”uhka” perusarvoille oli Virtaniemen mukaan se, ettei koulujen joulujuhlia saisi järjestää kirkossa. Täsmällisemmin apulaisoikeusasiamiehen kanta oli, ettei koulun joulujuhlaa saa järjestää jumalanpalveluksen kaavalla, koska se on kaikille oppilaille pakolliseen opetukseen kuuluvaa ohjelmaa.

Kirkkoon kuuluville oppilaille voidaan joulujumalanpalvelus ns. joulukirkon muodossa järjestää. Muihin uskontokuntiin kuuluvat tai uskonnottomat saavat halutessaan tulla mukaan, mutta myös vaihtoehtoinen ohjelma on tällöin järjestettävä.

Kukaan ei kiellä yleisten joulujuhlien järjestämistä ja niissä käymistä, sehän on vain iloinen asia ja juuri sitä positiivista uskonnonvapautta, joka toivon mukaan myös kutsuu hengellistä turvaa etsiviä luokseen. Uskonnon pakkosyöttö sen sijaan työntää ihmisiä pois armon piiristä.

Sama pätee sananvapauden rajoituksilla ja terroristilapsilla pelotteluun. Samoin kuin demagogiaan siitä, ettei suomalaisista saisi kantaa ja pitää huolta. Huolissaan saa olla, mutta itse olisin enemmän huolissani koululaistemme oikeudesta oppimiseen ja ikäihmistemme oikeudesta säälliseen vanhuuteen, sekä Suomen taloudellisesta elinvoimasta.

 

Tästä syystä Tapani Mäen kirjoitus onkin hyvä vertailukohta: Mäki nostaa esiin Keski-Suomen kuntien vaikean taloudellisen tilanteen, työttömyyden ja tasapainoisen alueellisen kehityksen tärkeyden.

Yksityiskohdista voimme olla eri mieltä, kuten siitä onko EU syyllinen maaseudun ahdinkoon vai pikemminkin huonosti hoidettu ja vanhojen elinkeinojen säilyttämiseen pohjautunut aluepolitiikka, tai onko työperäinen maahanmuutto syy työttömyyden säilymiseen vai tulisiko syitä hakea teknologian kehityksestä ja työmarkkinoilla havaittavasta ikääntyneiden työnhakijoiden syrjimisestä.

Tämä on kuitenkin rationaalista poliittista keskustelua, jossa erilaiset näkökulmat ovat toivottaviakin, niiden pohjalta voidaan hakea yhteistä näkemystä kokonaisuudesta.

 

Kokoomus tuntuu pyrkivän pois perussuomalaisten varjosta omaksumalla kaikkein mustimmat puolet populistisesta retoriikasta.

Kun viestit Twitterissä ja mielipidepalstoilla ovat lähes identtisiä, näyttää siltä, että kyseessä on puolueen harkittu viestintästrategia. Tiedän jo nyt, että monelle rationaaliselle ja liberaalit arvot tai talousnäkemykset omaavalle kokoomuslaiselle ystävälleni kokoomuksen flirttailu tunnepohjaisen kansalliskonservatiivisuuden kanssa on kiusallista ja pakottaa oman vakaumuksen pohdiskeluun.

En usko, että viemällä keskustelua enemmän identiteettipolitikoinnin ja kulttuurisotien suuntaan kokoomus saa korjattua omaa kannatustaan.

Nyt tuntuu vähän siltä, että kokoomus on persuuntumassa ja persuissa ainakin osa alkaa pyrkiä esiintymään tavallisemman politiikan tyylillä. Se lienee hyväkin, jos ei haluta pysyä ikuisessa oppositioasemassa eikä kärsiä Timo Soinin kohtaloa siinä vaiheessa kun hallitusovi aukeaa.

Eetu Kinnunen

sivistyslautakunnan varajäsen (sd.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Koe-eläinten tyly kohtalo

Urheilun hienoimmat ydinarvot ovat paljon ylevämpiä kuin doping

Voi halvatun Alvaa!

Halssilan rannassa

Aronian kimallus

Lyhyet

Lyhyet

Määräysvalta kaupungilla

Latupohja Pylkönmäellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.