Positiivista uskonnonvapautta

Suomessa on vakiintunut käytäntö ollut positiivinen uskonnonvapaus, mikä merkitsee oikeutta avoimeen ja julkiseen uskonnolliseen toimintaan yhteiskunnassa. Näin on asia yleensä länsimaissa ja kautta kristikunnan. Tämä merkitsee mm. oikeutta kristilliseen kasvatukseen. Eri maissa käytännöt toki vaihtelevat, syynä on yleensä maan historia ja jakautuminen eri kirkkokuntiin.

Suomessa vakiintuneeseen ja yleisesti hyväksi koettuun käytäntöön on kuitenkin viime aikoina ilmaantunut outoja tulkintoja. Näitä on toki ollut ilmassa jo koulujen suvivirren osalta käydyssä keskustelussa. Terve järki ja ymmärrys kuitenkin voittivat ja suvivirsi kuten jouluvirsi enkeli taivaankin saavat jatkua koulujen juhlissa entiseen tapaan.

Minulle Keuruun varuskunnassa sotilaspappinakin toimineena tuntuvat varsin oudoilta ja epätarkoituksenmukaisilta ajatukset uskonnottomista tai uskontoneutraaleista papin oppitunneista tai hartauksista. Selkeä kristillinen sotilaspapin toiminta kohdistuisi vain vapaaehtoisiin vapaa-ajan harrastustoimintana ja henkilökohtaisena sielunhoitona.

Tosielämälle vieras on myös ajatus paraatin jälkeen vapaaehtoisille pidettävästä hartaudesta muiden poistuessa. Se ei yhdistäisi joukko-osastoa, vaan hajottaisi sitä julkisesti. Kirkollinen työ on jaoteltu julistukseen, opetuksen ja sielunhoitoon. Nyt kaksi ensimmäistä kirkollisen työn perusasiaa tulisi kovin outoon tilanteeseen, jos uskonnollisuus riisuttaisiin niistä pois.

Pidän välttämättömänä sitä, että asioita harkitaan rauhassa ja muutoksiin, jotka ovat meille vieraita, ei ryhdytä.

Lauri Oinonen

rovasti

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

Hallitus vie meitä kerrostaloihin

Lentäen vai netitse?

Lyhyet

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.