Positiivisuus antaa voimaa työttömälle

Kävin tänä keväänä Jyvälässä Työttömien löytöretki -ryhmässä ja oivalsin jälleen kerran, mikä voima on positiivisuudella sekä positiivisella vetäjällä ja miten tärkeää on löytää omia voimavaroja, hyviä puolia itsestään, oivalluksia, kokea nähdyksi tulemista ja hyväksymistä ihmisenä.

Olen ollut pitkään työtön (tai lasten kanssa kotona, täyttä työtä se on ollut). Olen odottanut ja toivonut, että milloin tämänkaltaiset kurssit tulevat työttömille mahdolliseksi, voimauttavaksi. Kurssi oli täysin vapaaehtoinen, itseäni palvelee tämänkaltainen lähestyminen parhaiten.

Olen käynyt myös Anakomin järjestämässä työnhaun etsinnässä, joka tukee koulun tai työn valinnassa. Tämä ihminen on myös positiivinen ja toivoa antava. Kuuntelee sinua oikeasti. Ei pakota, ei pelottele, ei lannista.

Vuosien aikana kun olen käynyt te-toimistossa eri virkailijoita tapaamassa, lähtiessäni on ollut niin lannistettu olo. Epätoivoinen. Siipeni eivät todella ole auenneet, vaan ne nupuilla olleet pienet alut ovat lytistyneet.

Uskon itse positiiviseen voimaan. Ja vapaaseen tilaan. Silloin ihmisestä voi kuoriutua uusi perhonen. Pelolla hallitseminen lannistaa ihmisyyden. Ihminen ei voi siten hyvin.

Mietin tätä nyt alkanutta 3 kuukauden välein tapahtuvaa soittorallia työttömille ihmisille. En tiedä ihmisten kokemuksia, mutta liian paljon täällä hallitaan pelolla. Myös ihan koulumaailmasta lähtien.

Ihmisissä on valtavasti potentiaalia, kun heitä palvellaan ja kuullaan oikeasti. Uskon, että työuupumustakaan ei olisi niin paljoa, jos ihmisiä kannustettaisiin enemmän omannäköisiin töihin. Vahvistamalla ihmistä, ei pelottelulla.

Tämän kaltaisia kursseja enemmän.

Heidi Niskala

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Lyhyet

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.