Potilasturva saatava paremmaksi

Tulossa olevalta sote-uudistukselta toivoisin entistä parempaa potilasturvallisuutta. Toivoisin, että potilaat tutkittaisiin niin perusteellisesti, että oireisiin löytyisi todellinen syy, ja sairauksia kyettäisiin asianmukaisesti hoitamaan.

Nykyisin tuntuu paljon tapahtuvan sitä, että tutkitaan vain päällisin puolin, arvuutellaan jokin syy oireisiin, ja lähetetään potilas jonkin reseptin kanssa kotiin.

Väärän diagnoosin takia potilaita menehtyy liian usein. Julminta on, kun omaiset kokevat, että sairaala on toiminut välinpitämättömästi ja huolehtimattomasti. Sairaala ei silloin ole vaivautunut kuuntelemaan potilaan oireita, vaikka tämä olisi hakenut apua useaankin otteeseen.

Rakkaan omaisen äkkikuolema on raskas kohdattavaksi. Vielä raskaammaksi se käy, jos kuoleman syynä on hoitovirhe tai varsinainen hoitamattomuusketju.

”Valelääkäreiden” toimia tutkitaan tehokkaasti, ainakin jälkikäteen. Mutta miten saataisiin virassa olevat ”oikeat” lääkärit toimimaan aina potilaan parhaaksi? Mikään laki ei kai siihen velvoita? Auttaneeko Hippokrateen valakaan?

Kyllä aluesairaaloissakin olisi pystyttävä hädän tullen hoitamaan potilas kuin potilas. Myös niissä olisi osattava toimia ripeästi, eikä vain jäädä suunnittelemaan keskussairaalaan lähettämistä.

Tulevassa systeemissä toivoisinkin potilaiden saavan asiantuntevaa apua mahdollisimman läheltä, siis huipppudiagnostiikkaa olisi löydyttävä heti hoitoketjun alkupäästä. Pitkät kuljetusmatkat keskusyksiköihin pidentävät avun saamista, eivätkä mitenkään takaa sen saamista ajoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

Eikö koronavirus tartu busseissa?

Lyhyet

Lyhyet

Nyt on tärkeää, että pienyrittäjyys ei tuhoudu

Vaikeimmat ajat ja kysymykset vielä edessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.