Psyyken lääkintä on viimeinen keino

Jos lääkärissä valitat kurkkukipua ja lääkäri toteaa katsomatta kurkkuun, että sinulla on angiina ja tarvitset antibiootteja, pitäisit luultavasti lääkärin toimintaa epäammattimaisena.

Tällaista menetelmää käytetään usein mielenterveyden hoidossa. Potilailla arvioidaan, pelkkien keskustelujen perusteella, olevan lääkehoitoa vaativia häiriötiloja aivoissaan. Lääkäri voi siis aivoja tutkimatta arvioida, että aivot tarvitsevat kemiallista käsittelyä.

Jos ihmisellä on kurja olo ja vaikeuksia elämässä, terveydenhuollon virallinen linja ei ole suosittaa tukahduttamaan tuskaa huumaavilla aineilla. Jokainen ymmärtää, että se ei ole kestävä tapa ratkoa ongelmia. Silti tällaista hoitoa suositellaan, kun on kyse lääketeollisuuden hienosäätämistä huumaavista aineista. Käypä hoito -suosituksissa todetaan lääkehoidon olevan suositeltavaa lievissäkin masennuksissa.

Psyykelääkkeet eivät nimestään huolimatta korjaa aivoissa, mahdollisesti, olevia häiriötä. Ne vaikuttavat keskushermostoon laimentaen oireita. Samalla niistä seuraa merkittäviä sivuvaikutuksia ja riippuvuutta.

Lääkehoidot ovat suosittuja, koska niillä saadaan helpotusta oireisiin. Ihmiset haluavat lääkärin tarjoavan konkreettista apua tuskaiseen oloonsa.

Lääkityksen käytön ongelmana on, että ihminen ei muuta elämäänsä ja ajatteluaan niin, että ei tunne tuskaa, vaan hän muuttaa keskushermoston toimintaansa sellaiseksi, että kestää elämäänsä.

Monet ihmiset kertovat lääkkeiden auttaneen pääsemään pahimman yli. Vastaavasti on kertomuksia, joissa kerrotaan lääkkeiden pilanneen elämän. Terveydenhuollossa myönnetään, että vain kokeilemalla tiedetään onko lääkkeestä apua.

Koska psyykelääkkeillä on vakavia sivuvaikutuksia, ne aiheuttavat riippuvuutta ja voivat estää henkilöä tekemästä tarvittavia muutoksia elämäänsä ja ajatteluunsa, niitä pitäisi suositella käytettäväksi vain silloin kun muu ei auta, tai oireet ovat niin vakavia, että niitä on pakko hillitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.