Puhe "pakkomuutoista" on vastuutonta

Keskisuomalainen käsitteli pääkirjoituksessaan (28.10.) asettamani ERA17-työryhmän viime viikolla julkaistuja ehdotuksia energiaviisaan rakentamisen ja yhteiskunnan tavoittelemiseksi. Valitettavasti pääkirjoituksessa ymmärrettiin tarkoitushakuisesti työryhmän keskeisiä ehdotuksia väärin.

Kirjoituksessa väitettiin, että missionani on keskittää väestö tiiviisti rakennettuihin kaupunkeihin ja taajamiin. Näin ei tietenkään ole. Kaupungistuminen on jo vuosikymmenten ajan jatkunut globaali trendi, enkä siitä päätä minä eikä kukaan muukaan poliitikko tai virkamies. Kyse on siitä, millä reunaehdoilla kaupungistuminen Suomessa jatkuu, ei siitä, jatkuuko se vai ei, eikä edes siitä, onko se sinänsä toivottavaa.

Tässä yksi mahdollinen työväline on ERA17-työryhmän ehdottama palveluvyöhykemalli, jota on jo joillain kaupunkiseuduilla maailmalla menestyksekkäästi hyödynnetty. Käytännössä se tarkoittaa, että kaupunkiseutujen uudisrakentamista ohjataan olemassa olevien palveluiden pariin. Kysymys on kaupunkiseutujen kasvun hallitsemisesta, ei maaseudun alasajosta.

Mitä suurempi kaupunkiseutu on kyseessä, sitä suuremman ongelman yhdyskuntarakenteen hajautuminen aiheuttaa. Kaupunkiseutujen ulkopuolelle jäävä aito haja-asutus sen sijaan ei ole ilmastonmuutoksen hillinnän näkökulmasta ongelma.

ERA17-työryhmän esitykset on nähtävä vakavina keskustelunavauksina rakennetun ympäristömme kehittämiseksi. Yhdyskuntarakenteen tiivistäminen kaupunkiseuduilla on tärkeä tavoite ihmisten elämänlaadun, palveluiden saatavuuden, liikkumisen tarpeen vähenemisen sekä ilmastonmuutokseen vastaamisen näkökulmasta. Maankäyttö ja rakentaminen tarvitsevat pelisääntöjä ja rajoja myös jatkossa.

Pääkirjoituksessa puhutaan "maaseudun todella tehokkaasta alasajosta" sekä "pakkomuutoista kaupunkeihin ja taajamiin" ja annetaan ymmärtää joidenkin tätä ajavan. Tällaisten pelkotilojen lietsominen on elävän elämän realiteettien vastaisena vastuutonta.

JAN VAPAAVUORI asuntoministeri (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Syyskuun kielo. Kuva: Matti Hyvärinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.