Puheet Natosta tulevat ja menevät

Olin kaksi päivää tekemässä surutyötä Kauhavalla eli tutustumassa lopetettavaan Lentosotakouluun. Siellä työskenneltiin innolla ilmavoimien ja suomalaisen maanpuolustuksen eteen venäläiskenraalin puheista piittaamatta.

Lähes kaikki suomalaiset ammattilentäjät ovat jossakin uransa vaiheessa saaneet koulutusta Kauhavalla. Työ puolustusvoimissa jatkuu, eikä sitä voi pahoilla puheilla pilata.

Aika ajoin rientää joku idän lähettiläs kertomaan, mitä Suomen turvallisuuden hyväksi pitäisi tehdä ja mitä ei.

Päätös on omissa käsissä, mutta on viisasta kuunnella kaikuja kumpujen takaa, sillä suurvallan retoriset lausumat edustavat aina vallassa olevan johdon käsityksiä, oikeita tai vääriä.

Suomen turvallisuuspoliittinen viisaus on perustunut vakaaseen harkintaan ja yleensä on löytynyt viisautta välttää tielle heitetyt miinat. Kun nyt uusin kirkasotsaisin voimin etäännymme vanhahtaviksi koetuista käytännöistä, syntyy ylitulkintojen ja tekojen vaara.

Suomi tekee päätöksensä eikä niihin pidä puuttua, kuulee sanottavan. On muistettava, että Suomi ei ratkaisuillaan uhkaa ketään, mutta oman maanpuolustuksensa turvin ylläpitää vakautta näillä kulmilla sanovat muut mitä tahansa. Siksi olen aina puhunut asevelvollisuuteen ja alueelliseen puolustukseen perustuvasta ratkaisusta, jolle lisäarvoa ei tuo Nato eikä mikään muukaan ulkopuolinen toimija.

Rauhankumppanuuden ja yhteensopivuuden avulla voidaan tehdä yhteistyötä eri osapuolien kanssa ilman sitovia sopimuksia.

Turvallisuuskehitys maailmassa edellyttää hyvää ja monipuolista käsitystä eri ympäristöistä eikä kaikkeen pidä lähteä mukaan.

Kauhavan lentäjäkoulutus on huippua ja koulutettavat huippuosaajia. Näitä osaajia ja asiaansa uskovia löytyy kaikilta maanpuolustuksen sektoreilta ja sopii vain toivoa, ettei uskoa viedä kohtuuttomilla säästöillä ja uudelleenjärjestelyillä.

Epäilyt siitä, että Suomi varustautuu jonkun muun puolesta toista vastaan, pitää hälventää selkeillä päätöksillä, jotka perustuvat koettuun ja yhdessä sovittuun oppiin. Pitää ensin itse uskoa valittuun tiehen ja sen jälkeen hankkia muidenkin arvostus, joskus kummallisesta retoriikasta huolimatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.