Puhetta ja heikosti harkittuja tekoja

Lukioliikelaitoksen johtokunnanjäsen Mari Kyllönen (kok.) piti kirjoituksessaan (Kaupunkilehti 28.1.) lukiokysymyksen politisoitumista normaalina. Tämä pitää paikkansa lukio-opetuksen siirtopäätöksen osalta, jossa kaupunginvaltuuston enemmistö halusi tasapäistää ammatillisen ja lukio-opetuksen. Se, että samassa hengessä mennään suurlukioihin ja unohdetaan opetuksen laatu ja oppilaan etu, on sitä vastoin ihmeteltävää. Veturina puuskuttaa kokoomuksen vahva troikka; lukioliikelaitoksen johtaja Antti Rastela, johtokunnan puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo ja koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pauli Partanen.

Kyllönen voivottelee koulutuskuntayhtymän katteettomia lupauksia niin rahoituksen kuin rakennusten säilymisen osalta ja myöntää tulleensa näin höynäytetyksi. Tosin lukio-opetuksen siirtopäätöstä tehtäessä oli rahoituksen riittämättömyys kaikkien valtuutettujen tiedossa. Mm. opetushallitus totesi lausunnossaan, että lukiokoulutuksen valtionrahoitus ei tule kattamaan hakemuksessa ja sopimuksessa tarkoitettuja opetusresursseja. Tästä huolimatta Kyllönen, 47 muun valtuutetun kanssa, äänesti lukio-opetuksen siirron puolesta.

Kun nyt kuntayhtymän rahoitushuiputus ja tämän seurauksena Kyllösenkin ihmettelemät nollatavoitteet ovat paljastuneet, tulisi lukio-opetuksen siirron puolesta äänestäneiden myöntää tältä osin virhearvionsa ja vaatia kuntayhtymää pitämään lupauksensa. Tämä koskee erityisesti kuntayhtymän hallituksessa Jyväskylän kaupunkia edustavia jäseniä Meri Lumelaa (vihr.), Pentti Mäkistä (sd), Matti Vesa Volasta (vas.), Tahvo Anttilaa (kesk.) ja Pauli Partasta (kok.) – kolmen viimeisen melskatessa aikoinaan siirtopäätöksen varsinaisina puuhamiehinä.

Kyllösen mielestä oikea vaikuttamisen aika on vasta nyt. Hämmästelen tätä myöhäisherännyttä kimakkaa vaatimusta. Liikelaitoksen johtokunnassa on lukioverkkoa käsitelty viime elokuusta saakka viisi kertaa ja Kyllönen on vaivautunut osallistumaan yhteen ainoaan – syyskuun kokoukseen.

Kyllösen mielestä lukioliikelaitoksen johtokunta ei ole puun ja kuoren välissä. Lehtikirjoitukseni väite perustui lukioliikelaitoksen negatiiviseen talouteen sekä liikelaitoksen johtaja Antti Rastelan esiintuloon julkisuudessa lukioverkkovaihtoehtoineen, ennen kuin johtokunta oli vaihtoehdoista päättänyt. Näin liikkumavaraa kavennettiin, ja kun sitä viime tammikuun kokouksessa allekirjoittaneen esityksestä yhdessä kolmen muun jäsenen kanssa yritettiin laajentaa, hävisimme äänestyksessä.

Aki Ruotsala

lukioliikelaitos, johtokunnan jäsen

Tikkakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Edunvalvonta toimii

Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.