Puhtaan Keiteleen puolesta

Kesämökkiläisenä huolestuttaa uusimman maakuntakaavan esitykset uusista turvetuotantoalueista Pyhälahden ja Rautionmäen alueelle, joista kuivatusvedet laskettaisiin Keiteleen parhaille kala-apajille. Nämä ovat huonoja uutisia paikallisille asukkaille, joille puhtaan järven antimet ovat perinteisesti olleet merkittävä leivän jatke.

Luulisi tässä maakunnassa olevan jo riittävästi esimerkkejä mitä tästä on seurauksena. Kalojen elinolot pilaantuvat, arvokalojen kuten siian ja muikun kutupaikat tuhoutuvat, pahimmassa tapauksessa rannat ovat turvelietteessä ja koko alapuoleisen vesistön arvo laskee. Luottamus turvelobbareiden puheisiin ja tekoihin on mennyt, niin paljon tässä maakunnassa on pilattuja vesistöjä, joista haitat on jätetty täysin ulkopuolisten harmiksi.

Keiteleen vesi on tutkimustenkin mukaan laadultaan jopa erinomaista, käyttövetensä voi ottaa vaikka suoraan järvestä. Järvi on virkistyskäyttöarvoltaan niin arvokas, että kenelläkään ei ole oikeutta käydä tärvelemään ihmisten ikiaikaista mielenmaisemaa, josta jo 1700-luvulta on mainintoja Suomen parhaana muikkujärvenä.

Arvoja ja asenteita on hyvä pohtia tässä vaiheessa kun vahinkoa ei ole vielä päässyt tapahtumaan. Lopullinen päätäntävalta näissä asioissa kuuluisi olla paikallisilla asukkailla, heillehän ne jää mahdolliset haitatkin.

ANTERO NISKANEN Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.