Punaisen metsän hotelli haluaa herättää arvokeskustelua

Korjaan Stora Enson Kirsi Seppäläisen väittämiä (Ksml 27.1.) Punaisen metsän hotelli -elokuvasta.

Elokuvan kaikki Stora Enso -osuudet on kuvattu kolmena viime vuotena, ei ”viime vuosikymmenen puolella”.

Ensimmäisellä kuvausmatkallani alle kolme vuotta sitten yhtiön edustajat vakuuttelivat Yle-uutisille kuinka hyvin asiat hoidetaan, vaikka juuri oli raportoitu väkivaltaisuuksista.

Seuraavalla matkalla minut piirittivät viranomaiset, jotka ylistivät läheistä yhteistyötään Stora Enson kanssa. Paitsi että minulta estettiin pääsy puhumaan paikallisten asukkaiden kanssa, päähenkilöitäni myös siepattiin useaksi päiväksi!

Kolmannella kuvausmatkallani vuotta myöhemmin onnistuimme pääsemään kyliin.

Elokuva ei ”toista yksipuolisia käsityksiä” vaan antaa paikallisten ihmisten kertoa uusia, julkisuudessa ennen käsittelemättömiä asioita mm. yksilajisten eukalyptusviljelmien ympäristöongelmista ja väkivaltaisuuksista, jotka Stora Enso sanoi selvittäneensä jo vuonna 2009. Kyläläisten näkökulmasta niitä ei ole käsitelty. Muutosta, oikeutta tai korvauksia väkivallasta ei ole saatu. Uusia tapauksia on ilmennyt.

Seppäläisen syytökset elokuvan ”harhaanjohtavuudesta ja tarkoituksenhakuisuudesta” ovat vakavia ja suorastaan loukkaavia. Stora Enso itse toimii tietoa pimittäen ja vääristäen.

Stora Enso vetoaa muun muassa sertifikaatteihin, ISO-standardeihin ja UNDP-tutkimuksiin. Yhtään tuoretta ja kattavaa Stora Enson hankkeelle myönteistä riippumatonta tutkimusta en ole nähnyt julkaistun.

Elokuvassa paikalliset ihmiset, maansa parhaimmat asiantuntijat, kertovat suoraan kameralle, miten haitalliseksi he hankkeen kokevat.

Jos asiat olisivat todella niin hyvin kuin Stora Enso toistuvasti vakuuttaa, miksi yhtiö haluaa vaientaa kriittisen äänen?

Kesäkuussa kyläläisten tärkein puolestapuhuja, lakimies Yang Zaixin vangittiin. Häntä on muun muassa pahoinpidelty, häiritty, yritetty lavastaa ja uhkailtu toimilupansa menettämisellä, kun hän vei valituksen eukalyptusviljelmien aiheuttamista ongelmista paikallishallitukselle ja Stora Ensolle keväällä 2009.

Stora Enson tiedotus on suoraan osallistunut vihjailuun ja lakimiehen maineen mustaamiseen.

Elokuva ei ole väittelydokumentti. Sen tarkoitus on herättää arvokeskustelua. Sankarina on pumi-kansa, joka on onnistunut elämään luonnon kanssa tasapainoista elämää ja suojelemaan puitaan jo tuhat vuotta.

Mitä me voisimme oppia Kiinasta ja omasta yhteiskunnastamme, puiden istuttamisista ja vähemmistökansojen luontosuhteesta?

Kyse on selviytymisestä. Siihen tarvitaan luonnon monimuotoisuutta, se on elämän ja kehityksen edellytys.

Mika Koskinen

Punaisen metsän hotelli -elokuvan ohjaaja

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.