Puoliavoin listavaali loisi tasapainoisuutta

Kansainvälinen populismi jättää monenlaisia jälkiä, joita ei osata tulkita.

Jyväskylässä edellisellä valtuustokaudella pidettiin hyvänä laskea valtaa valtuustolta lautakunnille. Käytyjen vaalien jälkeen käännettiin kelkkaa ja valtuutetuille ja varavaltuutetuille jaettiin kaupungin lautakuntien paikat ja varapaikat.

Kysymys herää, kuinka viisaasti vaalien tulos syntyy nykyisen käytössä olevan avoimen listavaalin mukaan. Se tarkoittaa, että ensin lasketaan äänet listalle ja sen jälkeen henkilökohtaisen äänimäärän perusteella selviävät läpimenevät henkilöt.

Käytössä oleva järjestelmä antaa äänestäjälle täysivaltaisen vallankäytön.

Ovatko äänestäjät tietoisia niistä tehtävistä ja vastuista, mihin he ehdokkaita lähettävät? Onko vallankäytön substanssi tuttu: esimerkiksi suuren kaupungin vallan käyttö on monimutkaista, ryhmissä tehtävää, se vaatii aikaa ja tulosta syntyy hitaasti.

Runsaasti harjoittelevia päättäjiä sisältävät poliittisen päätöksenteon alat kääntävät vallankäytön virkahenkilöille – tätä voidaan jopa tavoitella. Tavoitteleeko kaupungin asukas virkahenkilövallan kasvattamista?

Vaalijärjestelmä synnyttää useita muitakin kesto-ongelmia. Vaalitapa suosii miehiä ja sorsii systemaattisesti naisia. Eduskuntaan kelpaavat iäkkäätkin miehet, mutta eivät kypsemmät naiset.

Perhe- ja sukutausta vaikuttavat kunnissa: pikkukunnissa tämä on todellinen ongelma. Jotkin ammattiryhmät ovat huonosti edustettuina – esimerkiksi yrittäjät.

Puoliavoin listavaali Ruotsin malliin tuottaisi tasapainoisemman ja moniulotteisemman listan. Samalla puolueille annettaisiin sitä valtaa ja vastuuta, mikä niille kuuluu jo lainkin perusteella.

Kansainvälisen anarkian jatkuessa olisi käytettävä kaikki keinot suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoistamiseksi ja jatkuvuuden sekä stabiliteetin turvallistamiseksi.

Arja Sahlberg

YTT, tutkija

sihteeri, Jyväskylän

Kokoomusnaiset ry

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.