Puolimatka, pedofilia ja filosofian perusteet

Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatkan kirjoitus ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi” herättää keskustelua. Sen mukaan tasa-arvoinen avioliitto ja käsitys seksuaalisen suuntautumisen synnynnäisyydestä luovat perustan kampanjalle, jossa tavoitteena on pedofilian laillistaminen.

Puolimatka kuvaa kirjoitustaan ”filosofiseksi tekstiksi” ja esittää, että kriitikot eivät hahmota ”filosofisen metodin sisäistä logiikkaa”. Olen itse toiminut filosofian ammattilaisena eri yliopistoissa pari vuosikymmentä. Minun on vaikea nähdä kirjoituksessa mitään filosofiaa.

Puolimatkan mukaan ”jotkut tutkijat” ovat esittäneet kuvatun ajatuksen ”kampanjasta”. Hänen keskeisenä lähteenään kuitenkin on muuan Doug Mainwaring. Tämä ei ole mikään tutkija laisinkaan vaan blogikirjoituksia kynäilevä, omien homoseksuaalisten taipumustensa kanssa kipuileva äärikonservatiivi ja uskonnollinen fundamentalisti.

Puolimatkan toinen lähde on tiedeyhteisössä hyvin kiistanalainen sosiologi Mark Regnerus. Puolimatkan viite ei ole mikään tieteellinen tutkimusjulkaisu vaan aborttia ja tasa-arvoista avioliittoa vastustavan äärikonservatiivisen Witherspoon-instituutin sivustolla julkaistu mielipidekirjoitus.

Akateemisessa kontekstissa väitteet, että länsimaissa olisi meneillään tällainen kampanja, pitäisi oikeuttaa empiirisellä yhteiskuntatieteellisellä tutkimuksella. Mitään sellaista Puolimatkalla ja tämän lähteillä ei ole esittää – pelkkää hataraa spekulaatiota.

Ajatus, että väitettyä kampanjaa käytäisiin salakavalasti mm. elokuvien ja TV-sarjojen kautta, heijastelee erityisesti äärioikeiston keskuudessa suosittua hölmöä ”kulttuurimarxismi”-salaliittoteoriaa.

Erityisesti Suomessa ei ole todellisuudessa mitään merkkejä siitä, että asenneilmasto olisi muuttumassa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön hyväksyväksi. Esimerkiksi rangaistuskäytännöt ovat päinvastoin kiristyneet.

Puolimatka toteaa kirjoittaneensa nyt omasta tutkimusalastaan. Tätäkö on siis hänen tutkimuksensa: vahvoja väitteitä yhteiskunnallisesta todellisuudesta ilman empiiristä näyttöä, kyseenalaisia lähteitä, fantastisia salaliittoteorioita ja karkeita virhepäätelmiä?

Sellainen loukkaa hyvää tieteellistä käytäntöä ja ansaitsee kyllä tulla arvostelluksi.

Panu Raatikainen

apulaisprofessori, filosofia

Tampereen yliopisto

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.