Puukauppa ja koivun puute

Puunjalostusteollisuus valittaa taas puukaupan käyvän liian hitaasti, ja Venäjältä on päätetty lisätä puuntuontia (Ksml 8.5.). Tuontia perustellaan koivukuitupuun puutteella.

Pitäisikö puun markkinoinnissa ja kasvatuksessa miettiä pitkän tähtäyksen toimintaa uusiksi. Ensiksi metsänomistajaliittojen ja MTK:n pitäisi tiedottaa tuontipuun hinnoista Suomen rajalla, ja vaatia samaa hintatasoa suomalaiselle puulle.

Puun hintahan on esimerkiksi kuitupuulla METLA:n tilastojen mukaan on ollut noin 20 euroa kallimpaa kuin suomalaiselle puulle on maksettu tien varressa. Edelleen koivukuitupuun hinta pitäisi nostaa kuusikuitupuun tasolle, ja pitää se pitkällä tähtäyksellä myös tulevaisuudessa samalla tasolla. Näin saataisiin koivun kasvatus sille tasolle, joka koivun osuudella metsien kehitys huomioiden pitäisi olla. Varaa kyllä puunjalostusteollisuudella on.

Koivu on pioneeripuu Suomen metsissä, ja rehevillä kasvupaikolla pitäisi hyväksyä koivu tasavertaisena puulajina ajateltaessa metsikön tulevaa kasvatusta. Metsäliitto on tehnyt koivun jalostuksella hyvää tulosta, vienyt koivut suomalaisilta metsänomistajilta alehinnoilla, saaden aikaan puulajisuhteiden vääristymän havupuun hyväksi.

Olisi aika kokoontua valtakunnan tasolla nimenomaan koivun maineen ja metsiköiden perustamisen tiimoilta palaveriin, jossa muutettaisiin suunta ja ajatukset lehtipuun suosimisen suuntaan. Olisiko uudella Viitasaaren kansanedustajalla tähän sanottavaa koivun jalostajana?

Tiedän, että nykyiset ja ehkä tulevatkin "metsäammattilaiset" taas pistävät "haisevan" vasta-lauseen ajatuksille, vedoten tilastoihin koivun osuuden lisääntymisellä, mutta totuus on toinen.

Koivut on hakattu liian vähiin, ja vieläkin harvennushakkuissa koivu poistetaan ensimmäisenä puuston seasta tehtäessä harvennushakkuita. Se on kaikilla metsämaalaaduilla virhe, joka pitäisi korjata.

ESKO PUURULA Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.