Puuppolan- koskentietä ei voi muuttaa kaduksi

Artikkeli ”Valtio luopuu ylläpidosta” (Ksml 14.11.) käsitteli Puuppolankoskentien muuttumista yksityistieksi. Artikkelin johdosta Keski-Suomen Ely-keskus haluaa tuoda esille seuraavaa:

Valtatien 4 välin Kirri–Tikkakoski moottoritiehankkeen yhteydessä rakennetaan eritasoliittymä Puuppolan kohdalle ja uusi maantieyhteys eritasoliittymästä Uuraistentielle. Tämä muuttaa alueen tieverkkoa merkittävästi, jolloin alueen nykyisten väylien merkitys yleiselle liikenteelle muuttuu.

Puuppolankoskentiellä ei moottoritien ja Puuppolan eritasoliittymän tekemisen jälkeen ole enää maantielain tarkoittamaa yleistä liikennettä palvelevaa merkitystä vaan se toimii paikallisen asutuksen ja toimintojen yhteytenä. Maantielain mukaan valtiolla on vastuu yleistä liikennettä palvelevista maanteistä.

Keskisuomalaisen artikkeli antaa virheellisen käsityksen asiasta. Nykyinen tilanne tulee muuttumaan, kun moottoritie rakennetaan ja suoraa yhteyttä Puuppolankoskentielle ei siltä enää ole.

Puuppolankoskentie muutetaan yksityistieksi vasta kun moottoritie on rakennettu ja siihen liittyvät tiejärjestelyt on toteutettu. Puuppolankoskentiehen liittyvä kevyen liikenteen väylä ja tien parannettava osuus rakennetaan moottoritiehankkeen yhteydessä valtion kustannuksella.

Asiaan vaikuttaa myös alueen kaavoitustilanne. Alueella, jolla ei ole asemakaavaa, voi olla vain joko maanteitä tai yksityisiä teitä.

Kunnan tai kaupungin ylläpitämiä katuja voi olla vain asemakaavoitetulla alueella. Näin ollen Puuppolankoskentietä ei voida kaduksi muuttaa, ja kun ei tiellä ole tulevaisuudessa moottoritien tekemisen jälkeen enää yleisen tien merkitystä, jää vaihtoehdoksi muuttaminen yksityistieksi.

Maalaiskunnan aikana ei alueelle asemakaavaa aikoinaan tehty eikä kaupunkikaan sitä ainakaan toistaiseksi ole laatimassa. Ei ole juridista estettä sille, että kaupunki ottaisi Puuppolankoskentiellä tienpidon vastuulleen.

Hannu Keralampi

investointipäällikkö

liikenne ja

Keski-Suomen Ely-keskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.