Puuta, ei tuulivoimaa!

Mauri Pekkarinen uskoo, että Suomessa päästään täyteen omavaraisuuteen sähköntuotannossa 20 vuoden kuluessa (Ksml 31.5.). Se onnistuu hänen mukaansa lisäämällä uusiutuvien energiamuotojen, kuten puun ja tuulivoiman käyttöä merkittävästi.

Valitettavasti tässä Pekkarisen väittämässä on yksi pahasti pielessä oleva olettamus. Hänen mukaansa muita, kuin uusiutuvia energiamuotoja tulee rangaista veroilla ja päästökaupalla siten, että uusiutuvien, eli kannattamattomien, energioiden tukemista voidaan vastaavasti rahoittaa. Tällainen toiminta tarkoittaisi sitä, että suomalainen vientiteollisuus joutusi maksamaan jälleen ylimääräistä veroa kilpailijamaihin verrattuna ja siten edelleen näivettäisi meille tärkeää vientiä, sillä kansalaisten veroja ei ole varaa enää korottaa!

Esimerkiksi Saksassa rakennetaan voimallisesti halpaa hiilivoimaa, koska se on Saksalle luontaista ja tuulivoima on suuri rasite kansantaloudelle täysin kannattamattomana.

Pekkarisen suunnitelmien mukaisesti tuulivoimaa lisättäisiin Suomessa vuoden 2011 puolesta terawattitunnista yli 10 terawattituntiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että kannattamatonta tuulivoimaa tuettaisiin nykyisen markkinahinnan (40e/MWh) ja tuulivoimalle annettavan (75 e/MWh) takuuhinnan välinen ero, eli noin 35 e/MWh jokaiselta tuulivoimalla tuotetulta MWh:lta.

Vuosittainen kustannus olisi siis noin 350 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi olisi rakennettava muuta energiantutantokapasiteettia vastaavasti, sillä tuulienergiaa ei aina ole saatavissa sillon kun sitä tarvittaisiin.

Olisiko sittenkin mainituilla rahoilla syytä lähteä edelleenkehittämään sitä osaamista, jota Suomessa jo lähtökohtaisesti ja tunnetusti nykyisin on, eli plttolaitos- ja puhdistustekniikkaa (mm. Valmet).

Puun polton lisäksi tulisi kehittää myös muita puupohjaisia tuotantotekniikoita. Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi on Äänekosken hanke.

Mainittakoon, että Suomessa on jo aiemmin tuotettu puupohjalta mm. proteiinia, hiivoja, kolesterolia alentavia aineita, spriitä, pian biodieseliä jne.

Potentiaalia tällaisille kehitysohjelmille on Suomessa huomattavasti runsaammin kuin tuulivoimalle, joka tulevaisuudessa osoittautuu Suomenkin päättäjille kuplaksi, kuten Saksassa jo nyt!

Erkki Puru

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.