Puuta tuhoutuu liikaa

Metsäalan ammattilaiset ovat jo jonkin aikaa pitäneet puheita sellupuun saamisesta liikkeelle kotimaasta lisäämällä ensiharvennusten määrää.

Tosiasia on, että paljon löytyy nuoria metsiä, joissa tuo vaihe pitäisi pian toteuttaa. Mutta, mutta. Siinä on iso mutta, kuinka se tehdään. Yhtiöt pistävät töihin aina vaan suurempia koneita ja välinpitämättömämpiä kuskeja.

Siitä seuraa vääjäämättömästi puunmyyjälle myöhemmin kostautuva tappio, jota ei ole syytä vähätellä. Väärin valittu poistettava yksilö, liian leveät ajourat, sekä huolimaton maastossa liikkuminen kaataminen mukaan lukien aiheuttavat ison hukkaprosentin tulevaisuudessa myyntiin tulevan arvopuuston määrässä ja laadussa hehtaarille.

Liki kaikki tekijät ja ostopuolen henkilöt metsänhoitoyhdistyksiä myöten vähättelevät ongelmaa ja selittävät, että tietty määrä aina tuhoutuu.

Miksi kuitenkin löytyy joitakin harvoja metsäkoneen kuljettajia, jotka eivät tuota hävikkiä saa edes kymmenettä osaa tehtyä yleiseen tasoon verrattuna?

Asia saattaa tuntua nyt vähäpätöiseltä, mutta kun vaivaudutaan laskemaan jokainen nimenomaan tarpeettomasti tuhottu nuori runko, aletaan ymmärtää mistä on kysymys. Hehtaaria kohti puhutaan liki sadasta rungosta keskimäärin. OLAVI HUUSKONEN

pieni metsänomistaja. Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.