Puuta tuhoutuu liikaa

Metsäalan ammattilaiset ovat jo jonkin aikaa pitäneet puheita sellupuun saamisesta liikkeelle kotimaasta lisäämällä ensiharvennusten määrää.

Tosiasia on, että paljon löytyy nuoria metsiä, joissa tuo vaihe pitäisi pian toteuttaa. Mutta, mutta. Siinä on iso mutta, kuinka se tehdään. Yhtiöt pistävät töihin aina vaan suurempia koneita ja välinpitämättömämpiä kuskeja.

Siitä seuraa vääjäämättömästi puunmyyjälle myöhemmin kostautuva tappio, jota ei ole syytä vähätellä. Väärin valittu poistettava yksilö, liian leveät ajourat, sekä huolimaton maastossa liikkuminen kaataminen mukaan lukien aiheuttavat ison hukkaprosentin tulevaisuudessa myyntiin tulevan arvopuuston määrässä ja laadussa hehtaarille.

Liki kaikki tekijät ja ostopuolen henkilöt metsänhoitoyhdistyksiä myöten vähättelevät ongelmaa ja selittävät, että tietty määrä aina tuhoutuu.

Miksi kuitenkin löytyy joitakin harvoja metsäkoneen kuljettajia, jotka eivät tuota hävikkiä saa edes kymmenettä osaa tehtyä yleiseen tasoon verrattuna?

Asia saattaa tuntua nyt vähäpätöiseltä, mutta kun vaivaudutaan laskemaan jokainen nimenomaan tarpeettomasti tuhottu nuori runko, aletaan ymmärtää mistä on kysymys. Hehtaaria kohti puhutaan liki sadasta rungosta keskimäärin. OLAVI HUUSKONEN

pieni metsänomistaja. Jyväskylän maalaiskunta, Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

Lyhyet 15.7.

Lyhyet 15.7.

Hyönteiskato voi iskeä ihmiskuntaan todella nopeasti

Rakkaan läheisen lähtö on aina iso muutos

Syrjäytyminen juurihoitoon

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.