Puuterinokat, vaalikoneistot ja herra Gallup

Aluksi sitaatti suomalaiselta filosofilta (yksi viimeisimmistä suurista):

”Voi Suomi, sossu ja suhdanteet / voi aatteet karreksi kuivuneet / voi äidinkieli ja isänmaa / voi kansaa ...alistuvaa” (P.M.J. Leskinen).

Koneistot on jälleen rasvattu ja aseteltu kaikkiin mahdollisiin some-medioihin. Tuhannet aatteidensa puoltajat on istutettu kameran eteen kuultaviksi nokat puuteroituina.

Samaa mieltä, eri mieltä, vaiko aivan mieletön olisi äänen luovuttaja ehdokkaan kanssa tässä jos tuossakin kiperässä probleemissa.

Vaalikoneistoissa ehdokkaat puolustavat tiukasti mielipiteitään ja kuvittelevat erheellisesti (jos arpa lankeaa) äänestävänsä myös parlamentissa oman päänsä mukaan.

Olisikohan kuitenkin ollut parempi ensin selvittää, ymmärtävätkö kaikki osapuolet suhteellisen vaalitavan, ja laatia moiset masiinat puolue- ja vaaliohjelmista laadittujen asioiden periaatteille, tuhansien ja taas tuhansien puuterinokkien sijaan?

Äänestäjiä houkutellaan antamaan ainokaisensa henkilölle ymmärtämättä, että ensisijaisesti se kuuluu puolueen ankaraan haltuun.

Tokikin on nykyisin niin, että puolueohjelmat on sovitettu joustaviksi moneen suuntaan ja vaaliohjelman säätövara on suoraan suhteessa hallituskiiman voimakkuuteen.

Tämä nähtiin neljä vuotta sitten, kun Jyrki juoksutti puoluepomoja säätytalon pyöröovessa.

Timo oli tuolloin tosi lojaali omilleen, eikä lähtenyt takinkääntötalkoisiin ja sitä tietä audikyytiin, mutta nyt on EU-kritiikki unohdettu ja ilmoittauduttu kaikkien kaveriksi kuin karavaanari ikään.

Herra Gallup on jo etukäteen linjat määrännyt ja Sipilä toiminee vuorostaan Säätytalon ovimiehenä. Tosin ei Israelin nykyinen ”kuningaskaan” herra G:n tahtoon taipunut.... jos sittenkin?

Loppuviimeksi on kuitenkin niin, että käyttämätön ääni lisää käytetyn äänen arvoa ja vaikka tiedän, että jotkut viisaat ovat päinvastaista mieltä, niin mieluummin protestiääni jotakin vastaan kuin jonkin puolesta.

Riku Iisakka

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

Kuka lopulta on tuulimyllyjen naapuri?

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

Rippileirien aikoja ei pitäisi muuttaa

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

Nyt on aika juhlia vastuullisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.