Puutteellista kolesterolitietoa

Keskisuomalainen uutisoi (7.11.) ”miljoonien syövän kolesterolilääkkeitä turhaan”. Pohjana oli professori Karppasen esitelmä. Sen mukaan kolesteroliarvon ollessa 5–8 välillä ei ollut merkitystä sepelvaltimotautikuolleisuuteen ja miljardi ihmistä käyttää turhaan kolesterolilääkitystä.

Karppasen referoima katsaus perustuu ns. meta-analyysiin, jossa oli yhdistetty 76:n eri tutkimuksen tulokset. Tämän meta-analyysin yhteenvetona todettiin, että ns. pehmeillä rasvoilla ei ole niin suurta merkitystä sepelvaltimotautiriskiin kuin yleisesti luullaan.

Artikkelissa oli vakavia virheitä. Kyseisessä tutkimuksessa ei selvitetty ollenkaan sopivaa kolesterolitasoa eikä myöskään kolesterolilääkityksen hyötyjä tai haittoja. Siten artikkelin otsikot olivat tuulesta temmattuja ja virheellisiä.

Toiseksi, sepelvaltimotautia tai muuta valtimotautia sairastavan (sydäninfarkti, ohitusleikattu tai pallolaajennettu, aivoinfarkti, alaraajan valtimoahtaumatauti) potilaan kolesterolin hoitamisesta on useissa muissa tutkimuksissa todettu, että LDL-kolesterolin alentaminen vähentää näiden potilaiden kuolleisuutta.

Kolmanneksi, nykyisin kolesterolilääkkeet ovat turvallisia ja edullisia. Näillä lääkkeillä tiedetään olevan sivuvaikutuksia kuten lihaskivut (noin 10–15 %:lla). Näiden syiden takia lääkitystä on helppo muuttaa.

Neljänneksi, vastaavasti on julkaistu tutkimustuloksia, joissa on osoitettu, että kovien rasvojen vaihtaminen pehmeisiin on vähentänyt sepelvaltimotaudin riskiä.

Viidenneksi, samassa lehdessä julkaistiin amerikkalainen hoitosuositus, jossa korostettiin kolesterolin hoitamisen tärkeyttä vähentämässä uudelleen sairastumista sepelvaltimotautiin. Myös eurooppalaiset hoitosuositukset ovat samansuuntaisia.

Karppasen referoima artikkeli on saanutkin useita toisten tutkijoiden tekemiä huomautuksia ja kirjoittajat ovat joutuneet muuttamaan johtopäätöksiään. Kolesteroliarvojen ja sairauksien välistä suhdetta arvioidessa on hyvä muistaa, että monet sairaudet laskevat kolesterolitasoa (esim. syövät) ja tämän takia matalaan kolesterolitasoon liittyy lisääntynyt kuolleisuus, joka ei siis toki johdu kolesterolista vaan matalan kolesterolin aiheuttaneesta sairaudesta.

Muutama vuosi sitten julkaistiin Am J Cardiol-lehdessä (2011;108:677-681) pitkäaikaistutkimus, jossa oli seurattu 3277 alkutilanteessa tervettä suomalaista miestä yli 40 vuoden ajan. Siinä todettiin, että keski-iässä mitatulla kolesteroliarvolla oli yli 40 vuoden seurannassa suora yhteys kuolleisuuteen: mitä korkeampi oli kolesteroli keski-iässä, sitä suurempaa oli kuolleisuus ja pisimpään elivät miehet, joiden kolesteroli oli keski-iässä alle 4 mmol/l.

Kannattaa myös pohtia luonnon koeasetelmia. Jos henkilöllä on viallisen geenin (LDL-reseptorigeenin) mutaatio, joka johtaa familiaalisen hyperkolesterolemiaan, jonka johdosta kolesterolitaso on vauvasta alkaen korkea (2–3 kertainen terveisiin nähden), on näillä suurentunut riski sairastua valtimotauteihin jo keski-iässä.

Mediassa kolesterolikeskustelu nousee toistuvasti esille. Sepelvaltimotautia sairastavat potilaat ovat hämillään tuonkin epämääräisesti kirjoitetun artikkelin takia.

Viimeksi MOT-ohjelman mediakohun takia moni sepelvaltimotautia sairastava potilas lopetti kolesterolilääkityksensä. Siksi olisi tärkeää tasapuolisen informoinnin takia, että kysytään ns. toinen mielipide niiltä lääkäreiltä, jotka hoitavat sepelvaltimotautia sairastavia potilaita.

Joka tapauksessa sepelvaltimotautipotilaan LDL kolesterolin tulee olla alle 2.0 mmol/l.

Juha Mustonen

dosentti, sisätautiklinikan ylilääkäri

Laura Kolehmainen

lääketieteen tohtori

PKKS

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.