Pyöräily on fiksu tapa liikkua. Se lisää käyttäjän hyvinvointia ja on ympäristön kannalta kestävä liikkumisen muoto.
Kaupunkien kannattaakin tietoisesti panostaa pyöräilykulttuurin kehittämiseen.
Jyväskylässä varsinkin keskustan liikkuminen on luotava niin, että kuntalainen voi yhdistellä sujuvasti kävelyä, pyöräilyä, ja joukkoliikennettä.
Kaupunkia on vaikea sanoa pyöräily-ystävälliseksi, mikäli sen asukkaat joutuvat pelkäämään omien pyöriensä säilyttämisen suhteen.
Sijoittamalla pysäköintipaikat valaistuille- ja läpikulkualueille saadaan turvallisuuden tunnetta pyöräilijöiden keskuudessa lisättyä. Matkakeskuksen alue on otollinen myös kameravalvonnalle.
Pysäkkien sijainnit ovat olennaisia varsinkin matkustettaessa joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistelmänä.
Jyväskylän kaupungin pyöräilyn edistämissuunnitelmassa on nostettu pyöräilyn rooli arkiliikunnan muotona kärjeksi. Tämä on oikea valinta.
Yksi tämän hetken haaste on pyöräliikenteen läpikulku keskustasta. Kilpisenkadun muuttaminen pihakaduksi olisi merkittävä apu tämän solmun avaamiseksi.
Olemassaoleva Jyväskylän pyöräilyn edistämissuunnitelma on asettanut tavoitteeksi, että pyöräilyn kulkumuoto-osuus on 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Kunnianhimo on näin tärkeässä asiassa oikean suuruista.
Lähivuosina tavoitteeseen pääseminen vaatii päättäjiltä poliittista tahtoa ja näkemyksellisyyttä koko Jyväskylän pyöräilykulttuurin edistämiseksi.
Arttu Karila
opiskelija
kuntavaaliehdokas (kesk.)
Jyväskylä
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.