Quo vadis, Jyväskylä?

Mihin menet, rakas kotikaupunkini Jyväskylä?

Lehdistä luen, että ylöspäin kohti korkeuksia. Kun katson Jyväsjärven rantoja, näen monikerroksisia rakennuksia, joita näyttää vuosi vuodelta tulevan enemmän. Sanovat, että korkeat rakennukset lisäävät kaupungin ”näyttävyyttä”, mutta kukaan ei kerro, että samalla ne tärvelevät Jyväskylän ikiaikaista kodikkuutta ja viehätystä.

Katson ympärilleni ja näen kaupunkini ihanien järvien syleilyssä ja kaupunkia halkovan komean poikittaisharjun. Jotakin jota ei löydy muualta maailmasta, josta tulisi olla ylpeä ja joka tulisi säilyttää sellaisenaan. Nyt rannat alkavat olla pilattu rakennuksilla. Toivoa sopii, että Jyväskylän ”keskuspuisto” eli Harju säilyy rakentamisen vimmassa.

Jyväskylän lähihistoriaa kuvaavissa teoksissa (mm. Jussi Jäppinen) ja näen tosi viehättävän, kodikkaan, jopa romanttisen kaupunkikuvan, tosin vain kalpeina muistoina siellä täällä (mm. Toivolan piha). Itsekin muistan 60-luvulta romanttiset moottorivenematkat Ainolan tanssilavalle. Minne on häviämässä romantiikka?

Näen paljon hyvää nykyisessä ydinkeskustassa. Siellä on kaupungin sydän eli Kirkkopuisto – tunnelmallinen kirkko, kaupungintalo ja teatteri (vain konserttitalo puuttuu). Lähellä on vieri vieressä lähes kymmenen ostoskeskusta, joista saisi helposti yhtenäisen superkeskuksen. Sellaisessa voisi olla jatkuvia kiinnostavia tapahtumia, siellä voisivat ihmiset todella viihtyä ja löytää monipuolisia palveluja. Hyvin organisoitu ydinkeskusta houkuttelisi kaupunkilaisia, kävijöitä maakunnasta ja muualta Suomesta, ehkä ulkomailtakin.

Hippos-suunnitelmien äärellä häikäistyn ultramoderneista ajatuksista uudesta liikuntakeskuksesta. Siinäpä olisi näyttävyyttä, vaikka tavallinen tallaaja pelkääkin, ettei hänen liikuntaharrastustaan siellä edistettäisi. Tutkimusten mukaan tarvittavan liikunnan saisi katuja tallaamalla, kun kaupunki vain osaisi ohjata polkupyörät muualle kuin törmäyskurssille katukäytäville.

Monia muitakin asioita näen, nämä vain esimerkkeinä. Kysyn uudestaan: quo vadis, rakas kotikaupunkini. Mihin suuntaan olet menossa, mitä valitset monista vaihtoehdoista?

Jukka Laitakari

emeritusprofessori

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.