Raha on tekosyy kieltäytyä auttamasta

Viime aikoina suomalaisia ovat puhuttaneet mediassakin paljon esillä olleet maahanmuuttoasiat. Ei koskaan lakkaa hämmästyttämästä, kuinka niin moni jaksaa rimpuilla Suomen monikulttuuristumista vastaan vielä tänäkin päivänä.

Globalisoitumista tapahtuu koko ajan, eikä eri kulttuurien kohtaamiselta voi enää välttyä, halusi sitä tai ei. Yllättävän moni tuntuu kuitenkin olevan kaikenlaista maahanmuuttoa vastaan.

Tällainen ajattelu tuntuu kovin vaikealta ymmärtää, varsinkin kun kyseessä on tilanne, jossa pitäisi auttaa hädässä olevia.

Nyt ajankohtainen pakolaiskriisi ja lisääntynyt turvapaikanhakijoiden määrä on herättänyt Suomessa vilkasta keskustelua ja saanut aikaan vastustusta.

Vastalauseita perustellaan useimmiten rikollisuuden lisääntymisen uhalla ja rahalla. Moni väittää, ettei Suomella ole varaa auttaa muita – raha tuntuu siis menevän ihmisten auttamisen edelle.

Ehkäpä raha pohjimmiltaan onkin vain tekosyy kieltäytyä auttamisesta, ja todellinen syy löytyykin pintaa syvemmältä.

Maahanmuuttajiin, ja erityisesti turvapaikanhakijoihin liittyy valtavasti ennakkoluuloja ja pelkoja, joista suurin osa perustuu oletuksiin ja huhupuheisiin, jotka johtuvat tiedon puutteesta.

Mediastakaan ei ole ollut juuri apua, sillä se on luonut pakolaiskriisistä jopa vääristynyttä kuvaa.

Kenties faktojen selvittäminen ennen mielipiteen muodostamista voisi olla paikallaan. Turvapaikanhakijoihin liittyviä uutisia luetaan päivittäin, ja monen mieliin muodostuu vääristynyt kuva Suomeen pyrkijöiden määrästä.

Julkaistut luvut saattavat toki kuulostaa suurilta, mutta Suomen nykyiseen väkilukuun suhteutettuna määrät ovat kuitenkin hyvin pieniä. Vastalauseita on herättänyt myös pakolaisille myönnettävien tukien suuruus.

Mielikuvat niistäkin pohjautuvat tosin suureksi osaksi kärjistettyihin esimerkkeihin ja vääristeltyihin tilastoihin.

Moni tuntuu myös ajattelevan, että Suomeen tullaan elämään valtion kustannuksella, ja suomalaiset veronmaksajat joutuvat kustantamaan maahanmuuttajien toimeentulon. Ei ehkä osata ajatella, että sotaa pakenevat yhtälailla niin varakkaat kuin heikommassakin asemassa olevat ihmiset.

Suomessa yleinen käsitys tuntuu olevan, että ollakseen oikeutettu pakolaisstatukseen pitää olla varaton. Ajattelutapa on sinänsä uskomaton, sillä eihän rahalla voi poistaa sodan uhkaa tai vainoja, eikä se, että jollain on uusi puhelin varmasti tee hänestä vähemmän haavoittuvaista.

Kehottaisimmekin siis jokaista suomalaista miettimään asiaa vielä hetken. Entä jos tällainen tilanne sattuisi omalle kohdalle?

Eri uskonto, sukupuoli, kieli tai kansalaisuus ei tee ihmisen hengestä vähempiarvoista, ja vaikka on totta, ettei Suomi voi auttaa jokaista hätää kärsivää, tulisi meidän kuitenkin mahdollisuuksiemme mukaan yrittää.

Suomi ei huku pakolaisiin, eikä suomalainen kulttuuri ole katoamassa mihinkään, vaikka se kohtaisikin vieraita kulttuureita. Monikulttuurisuushan tarkoittaa pohjimmiltaan juuri sitä – monen eri kulttuurin yhteiseloa rinnakkain, toisiaan tuomitsematta.

Eveliina Mäkelä

Janika Laitinen

Schildtin lukion

Viitaniemen toimipiste 14B

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.