Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Nyt koronavirustaudin ensimmäisen aallon jälkeen täytyy kiittää kaikkia kansalaisia siitä, että taudin ensimmäinen aalto jäi maakunnassamme hyvin lieväksi. Kiitos siitä kuuluu vastuullisille kansalaisille, jotka noudattivat kuuliaisesti annettuja kansallisia ohjeistuksia.

Kuluneiden viikkojen aikana Jyväskylän kaupungin terveydenhuollon palvelut on uudelleen ryhmitetty. Kiireetön toiminta ajatettiin alas, linjattiin pitkäaikaishoidon asukkaiden hoitoisuutta sekä päivitettiin tilannesuunnitelmat poikkeusolojen toiminta huomioiden. Lisäksi avattiin koronanäytteenotto, joka toimii tällä hetkellä viikon jokaisena päivä.

Jyväskylän kaupungin hallinnonalojen ketteryys on ollut myös suuri ihmetyksen aiheeni. Sekä asukkaiden että Jyväskylän kaupungin hallinnonalojen varautuminen sujui nopeasti ja olemme nyt paljon valmiimpia mahdollisten uusien tautiaaltojen kohtaamiseen.

Tämä varautumisen taso mahdollistaa jatkossa hallitun yhteiskunnan toimintojen uudelleen avaamisen.

Koronavirustaudin vuoksi talouden pohja on nyt paljon aikaisempaa haasteellisempi. Käyntimaksutulot ovat aikaisempaa vähäisemmät ja toimintakulut ovat kasvaneet poikkeusolojen johdosta.

Toimintakulujen kasvu ja näiden kattaminen veropohjaisella järjestelyllä on huomattavasti heikompi kuin mitä ennakkoon oli odotettu.

Jyväskylän kaupungin tilanne oli jo ennen koronapandemiaa haasteellinen ja nyt tilanne on yhä vaikeampi. Lisäksi erikoissairaanhoidon kulujen pitkäaikainen kasvu on syönyt perusterveydenhuollon toiminnan mahdollisuuksia.

Tämä tilanne on vaivannut perusterveydenhuollon toiminnan suunnittelua jo vuosia, ja tilanne on varmasti sama myös muissa Keski-Suomen kunnissa.

Kaupungin ja sairaanhoitopiirin poikkeusolojen johtoryhmissä istuneena olen havainnut paljon päällekkäisyyttä hallinnon toiminnan tasolla.

Toimintojen edes osittaisella yhdistämisellä olisi mahdollista saavuttaa taloudellisia säästöjä, joita tulisi mielestäni harkita vakavasti jatkossa.

Kun tukalaan taloudelliseen tilanteeseen yhdistetään Sairaala Nova -hanke sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän uusiminen, on monen keskisuomalaisen kunnan talouden suunnittelu jo lähes mahdoton yhtälö.

Keski-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat hakeneet yhdessä sote-uudistuksen jatkovaiheiden rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Näihin hankkeisiin on nyt kaikkien maakunnallisten toimijoiden laitettava täysi panoksensa.

Uudistuksen myötä tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus siirtyy maakunnan järjestämäksi palveluksi. Kun tähän saadaan yhdistettyä järkevä maakunnallinen terveyspalveluiden tuotannon integraatio perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osalta – sekä näiden hallinnon yhdistäminen – voidaan säilyttää nykyinen palveluiden taso.

Potilaiden hoidon on pääsääntöisesti tapahduttava lähipalveluina, mutta hallinnon toiminnot voidaan hyvin kustannustehokkaasti hoitaa etänä.

Sote-uudistuksen yhteydessä saavutettavan kustannushyödyn on löydyttävä jostain muualta kuin potilaiden hoidosta. Siksi tuki- ja johtamispalvelut tulee järjestää keskitetysti ja kustannustehokkaasti koko julkiselle toimialueelle ja samalla myös toiminnallista päällekkäisyyttä karsien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.