Rahoitusmarkkinaverolla vakautta talouteen

Suunnitelmaan rahoitusmarkkinaveron käyttöönotosta on puolueiden lisäksi ottanut kantaa hanakasti erityisesti kauppakamari ja finanssialan toimijat. Ymmärrettävää toki on, että ala, jota ei ole aiemmin verotettu, nostaa päätään. On kuitenkin perin erikoista, että finanssilaitokset eivät ole osallistuneet yhteisen hyvinvoinnin rahoittamiseen, kun pienituloiset palkansaajatkin näin tekevät. Kysymyksen pitäisi enemminkin olla, miksi finanssilaitokset on vapautettu tästä velvollisuudesta?

Rahoitusmarkkinaverolla verotettaisiin kaikkia vaihdantakelpoisia rahoitusvälineitä, kuten arvopapereita ja sijoitusrahasto-osuuksia. Ulkopuolelle jäisivät esimerkiksi kotitalouksien ja pk-yritysten vakuutukset ja lainoitukset. Vasemmistoliitto on rahoitusmarkkinaveron kannalla.

Mielestämme olisi myös ensisijaisen tärkeää olla mukana valmistelemassa veroa 11 muun maan kanssa. Osallistumalla valmistelevaan ryhmään ei vielä sitouduttaisi ottamaan veroa käyttöön mutta vaikuttamaan veron muotoon ja sisältöön suunnitteluvaiheessa.

Kauppakamarin uhkakuvat työpaikkojen vähenemisestä ovat harhaanjohtavia. Tällä hetkellä työpaikkoja lakkautetaan tai siirretään tuotantoa muualle myös kannattavista yrityksistä ja tämä johtuu osittain juuri siitä, että sääntelemätön keinottelu on kasvattanut osakekurssien merkityksen ylisuureksi. Vero pienentäisi keinottelun vaikutuksia ja vakauttaisi markkinoita. Siksi rahoitusmarkkinaveroa tarvitaan. Työpaikkoja voidaan turvata vain jos vakautamme talouden.

Rahoitusmarkkinaveroa kritisoivat pelkäävät myös että kauppaa käyvät tahot siirtyisivät esimerkiksi Lontooseen paremmille apajille. Tämäkin on outo väite, kun ottaa huomioon, että Lontoossa toimii jo pörssivero.

Vasemmistoliitto on sitoutunut noudattamaan hallitusohjelmassa sovittua: “Suomi kiirehtii kansainvälisen rahoitusmarkkinaveron käyttöönottoa maantieteellisesti mahdollisimman kattavasti. Tavoitteena on globaali vero, mutta ensi vaiheessa kyseeseen voi tulla myös EU:n tasolla toimeenpantava järjestelmä”.

Rahoitusmarkkinavero ei yksinään ratkaise EU:n talouskriisiä, mutta sen avulla taloutta saadaan vakautettua ja kerättyä verovaroja yhteiseen käyttöön. Rahoitusmarkkinavero on yksi keino, jolla voidaan ehkäistä tulevia kriisejä ja turvata työpaikkoja. Euroopan taloutta ei liikuta mikään näkymätön käsi, vaan poliittiset päätöksentekijät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Äänestäjien tahdosta viis

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.