Rakennusperintöä vaalittava

Rakennettaessa jo olemassa olevien rakennusten ympärille uutta tulee helposti tyylivirhe. Siksi herää kysymys, miten rakentaa, että se pukisi paremmin ympäröivää luontoa.

On syytä ihmetellä, miten vanhankansan rakentajat kykenivät itselleen luomaan sellaisen rakennustyylin, jota vielä tälläkin aikakaudella voidaan ihailla. Rakentajat osasivat erittäin hyvin sijoittaa rakennuskokonaisuudet, jopa paremmin ympäristömaisemaan soveltaen, kuin tänä päivänä maisemakokonaisuuksia katselevat arkkitehdit.

Rakennustaide on ollut ennen korkeatasoista. Tämän aikakauden rakentajien on vaikea päästä siihen tasoon, sillä nykyisin rakennetaan kiireessä.

Keskuudessamme on hyvin vähän entisaikojen kirvesmiesten jälkeläisiä, Sen huomaa, että nykyisin ei taideta paljon välittää jämäkästä koristeellisuudesta, vaan nyt ladotaan läjään surutta suoraa lautaa ja lisätään vain pakkelia ja kittiä pahimpiin paikkoihin. On surkuteltavaa katsella ja todeta miten häviää vanhat talonpoikaistyyliset, erilaiset rakennukset, asuintalot, metsämökit ja heinäladot, puhumattakaan tyylillisestä kaupunkirakentamisesta.

Menneen puolivuosisataisen aikakauden tuntien, ei olisi monessa tapauksessa pitänyt sallia rakennuslautakuntien hävittää sitä rakennustaideperintöä, mitä aikakaudellamme ovat huonosti ylläpitäen hoitaneet.

HEIKKI PENTTINEN Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet

Kaikki päätyi silppuriin

Lyhyet

Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet: Lutakossa spuget jaksavat rällästää

Mielipide: Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Mielipide: Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.