Rakennusperintöä vaalittava

Rakennettaessa jo olemassa olevien rakennusten ympärille uutta tulee helposti tyylivirhe. Siksi herää kysymys, miten rakentaa, että se pukisi paremmin ympäröivää luontoa.

On syytä ihmetellä, miten vanhankansan rakentajat kykenivät itselleen luomaan sellaisen rakennustyylin, jota vielä tälläkin aikakaudella voidaan ihailla. Rakentajat osasivat erittäin hyvin sijoittaa rakennuskokonaisuudet, jopa paremmin ympäristömaisemaan soveltaen, kuin tänä päivänä maisemakokonaisuuksia katselevat arkkitehdit.

Rakennustaide on ollut ennen korkeatasoista. Tämän aikakauden rakentajien on vaikea päästä siihen tasoon, sillä nykyisin rakennetaan kiireessä.

Keskuudessamme on hyvin vähän entisaikojen kirvesmiesten jälkeläisiä, Sen huomaa, että nykyisin ei taideta paljon välittää jämäkästä koristeellisuudesta, vaan nyt ladotaan läjään surutta suoraa lautaa ja lisätään vain pakkelia ja kittiä pahimpiin paikkoihin. On surkuteltavaa katsella ja todeta miten häviää vanhat talonpoikaistyyliset, erilaiset rakennukset, asuintalot, metsämökit ja heinäladot, puhumattakaan tyylillisestä kaupunkirakentamisesta.

Menneen puolivuosisataisen aikakauden tuntien, ei olisi monessa tapauksessa pitänyt sallia rakennuslautakuntien hävittää sitä rakennustaideperintöä, mitä aikakaudellamme ovat huonosti ylläpitäen hoitaneet.

HEIKKI PENTTINEN Äänekoski, Suolahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Eläkeläiset, pysykää eläkkeellä!

Arjen taitoja kouluopetukseen

Hyviä kohtaamisia maahanmuuttajien kanssa

Koulu on tuuliajolla, koska kukaan ei johda uudistusta

Ohdakepehonen. Kuva: Sirpa Jyske

Lukijan kuvatHaarapääskyt. Kuva: Tarja Kouvo

Vihreiden ja keskustan nuoret ottamassa eläkeläisiltä

Nokkosperhonen. Kuva: Maarit Siitonen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.