Rakennusten homeongelmista

Rakennusten homeongelmista on puhuttu ja kirjoitettu kymmeniä vuosia, viimeaikoina tämä on vain lisääntynyt. Olen ollut rakennuksilla paljon töissä ja olen monessa paikassa joutunut korjaamaan home- ja lahovaurioita. Olen paljon katsonutkin monenlaista rakentamista.

Rakentamisvaiheessa usein tehdään sellaista, että hometta ja lahoa tulee myöhemmin. Katsoin noin 20 vuotta sitten kun eräs ”huippurakentaja” rakensi omakotitaloa. Hän luuli tekevänsä viisaasti kun valoi pintalattiatkin ennenkuin oli seiniä tiellä valua haittaamassa.

Ulkoseinien rungon aluspuut olivat alimmaisen betonilaatan päällä. Bitumihuopa oli kyllä rungon alla, mutta sitten oli mineraalivillakaista puuta vasten. Sitten tulivat kovat sateet ja kastelivat kaiken tähän saakka tehdyn.

Vesi kasteli rungon aluspuut, villan, joka oli puuta vasten laitettu ja kaikki lämpöeristeet, jotka olivat päälyslaatan alla. Tällainen systeemi ei koskaan pääse kunnolla kuivumaan, vaan tulee väkisinkin vakavia homeongelmia ja tällaisten korjaaminenkin on vaikeaa.

Usein näkee, kuinka peruslaatan päälle tehdään puurunko ja rungon alle laitetaan villa puuta vasten villa ja sitten tulee sade niin, että aluslaatta lainehtii. Rungon alla oleva villa imee paljon vettä ja tuskin se koskaan pääsee kuivumaan.

Huomautin tällaisesta rakentamisesta teknillisessä koulussa noin 30 vuotta sitten, mutta siitä ei tykätty kun se oli heidän oppejaan vastaan.

Olen rakentanut itsellenikin omakotitalon noin 20 vuotta sitten. Valoin myös betonisen aluslaatan, jonka käsittelin kaksi kertaa nestebitumilla.

Rungon aluspuut laitoin painekyllästetystä puusta. Villaa en laittanut rungon alle, vaan bitumihuovan. Pystyrungon alapäät kastelin astiaan, jossa oli puunkyllästysainetta. Lattiat tein mäntylaudoista puukoolauksen päälle. Ennen lattioiden tekoa oli täysilämpö päällä ainakin viikon, jotta ei jäisi kosteutta lattiarakenteisiin.

Olen asunut tässä omakotitalossa jo yli 20 vuotta ja hometta ei ole esiintynyt. Homeeseen on paljon muitakin syitä rakennuksissa kuin tämä, josta kirjoitin. Tämä on vain yksi syy homevaurioihin ja ehkä pahimmasta päästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.