Rakennuttajat joukolla mukaan energiatalkoisiin

Tarvitaan keppi ja porkkana -yhdistelmää, jotta uusiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin rakentamisessa ja peruskorjauksessa päädytään. Matalaenergiatalojen rakentaminen on arkipäivää, tarvittavat materiaalit ja osaaminen ovat olemassa ja uusia kehitetään koko ajan. Nyt on tarpeen saada rakentajat ja peruskorjaajat sisäistämään näistä saatava hyöty.

Keppiä rakennetaan parasta aikaa, ympäristöministeriö on urakoinut kesän alun kunniaksi lausuntokierrokselle lakiuudistuksia liittyen energiatehokkuuteen. Uudistuksien taustana on EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan sitoumukset päästöjen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Laskelmien mukaan uudistukset tulisivat nostamaan rakennuskustannuksia 2-6 prosenttia.

Porkkana on myös kasvamassa: käytön aikainen energiansäästö tuo investointirahat takaisin aivan varmasti. Omakotitalorakentajille tämä voi olla helpompi perustella säästettyinä euroina tulevaisuudessa. Isommille rakennuttajille ei paljon perustelut auta. Vain lakimääräykset ja säädökset vaikuttavat siihen, että ei noudateta Simo Vilénin mottoa: "kun halavalla sai...".

Rakenteiden ja suunnitteluratkaisuiden tulee toimia kestävästi myös vuosikymmenien päästä. Huonona esimerkkinä on nuoret, mutta läpimädät rakennukset Jyväskylän seudulla. Rakennustekniikka on ollut surkeaa johtuen suurimmaksi osaksi tehdyistä materiaalisäästöistä ja suunnittelun lyhytnäköisyydestä. Rakentajan tulisi katsoa asioita pitkälle näyttävän kaukoputken läpi, koska myöhäisemmät muutostyöt ovat usein vaikeita ja kalliita.

Sähkön ja öljyn hinta nousee väistämättä, ja siihen on vaikea yksittäisen ihmisen vaikuttaa. Mutta oman kodin rakenteisiin ja sitä kautta käytetyn energian määrään pystyy. Energiatalkoot vaatii tahtotilaa. Minä ainakin tahdon.

EEVA-KAISA ROUHIAINEN Jyväskylän maalaiskunta Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.