Rakentajan kannattaa tutkia tarkkaan kiinteistöveroilmoitusta

Toimin omakotityömaan vastaavana työnjohtajana. Rakentaminen on kestänyt jo useamman vuoden. Rakentaja A on vuosittain laittanut valmiusastetodistuksen verottajalle veroilmoituksen mukana.

Kiinteistöverossa vuodelta 2015 verottaja on merkinnyt kohteen valmistumisasteeksi 100 %, vaikka verottajalle oli laitettu valmiusastetodistus.

Soitto rakennusvalvontaan. Onko rakennusvirasto ilmoittanut verottajalle, että kohde on 100 % valmis? Ei ole, verottajalle ilmoitetaan, kun kohde on valmis ja lopputarkastus pidetty.

Soitto verottajalle. Onko verottaja yksipuoleisesti määritellyt kohteen valmiusasteeksi 100 %? Verottaja ei myöntänyt olevansa virheellisen valmiusasteen määrittelijä.

Rakentaja A ei kuitenkaan antanut periksi, ja lopulta verottaja myönsi, että ”he olettivat kohteen valmistuneen”. Rakentaja A vaati kirjallista selvitystä ”oletuksesta” ja kiinteistöveron oikaisemista. Kirjallista selvitystä ei saatu, mutta kiinteistövero korjattiin. Vero puolittui noin 800 eurosta noin 400 euroon.

Kyselin muilta rakentajilta, ovatko he seuranneet, miten kiinteistöveron valmiusaste on määritelty? Rakentaja B ilmoitti, että verottaja on noudattanut hänen laatimaansa valmiusastetodistusta.

Muutama viikko sitten tulivat kiinteistöveroilmoitukset vuodelle 2017. Taas verottaja oli tehnyt omia ratkaisujaan rakentaja A:n osalta.

Otettiin yhteyttä verottajaan ja kysyttiin, miksi verottajalle toimitetusta valmiusastetodistuksesta huolimatta on tulkittu valmiusasteeksi 100 %. Verottajalla on myös edellisvuosien takaiset kiinteistöverotuksen oikaisupyynnöt, joten miten on mahdollista, että virhe toistuu jälleen rakentaja A:n kohdalla.

Verottaja selitti, että ”meillä on sellainen ohjeistus, että rakentamisen aloittamisesta kolmantena vuotena kohde on valmis”. Rakentaja A vaatii kirjallista todistusta kyseisestä ohjeesta sekä kiinteistöverotuksen oikaisemista.

Koska rakentaja B:n kohdalla verottaja oli noudattanut valmiusastetodistuksen mukaista valmiusastetta ja rakentaja A kohdalla ei, verottaja on toiminut eriarvoisesti rakentajien A ja B osalta.

Nämä ylipitkät rakennusajat ovat ongelmallisia rakennustarkastajille ja vastaaville työnjohtajille ja näköjään myös verottajalle. Yllätyin, miten huonosti rakentajat seuraavat kiinteistöveronperusteiden oikeellisuutta. Nämä rakentaja A:n ja B:n tapaukset todistavat, että verottaja ei noudata yhtenäistä linjaa kiinteistöveroarvioissaan ja laskelmissaan.

Kiinteistöverolaskelman tiedot ja oikeellisuuden varmistaminen kuuluvat verovelvolliselle. Hänen on ilmoitettava mahdolliset muutokset ja korjaukset verottajalle. Valmiusastetodistus pankkia varten pyydetään usein vastaavalta mestarilta, lainan nostamista varten. Vuoden lopulla todistuksen voi pyytää myös verottajaa varten.

Virheitä sattuu myös verottajalle, mutta sama virhe samalle henkilölle tuntuu jo tahalliselta. Verottaja korjaa virheelliset tiedot ja laittaa uuden verotuspäätöksen. Verovelvollinen voi tehdä oikaisuvaatimuksen myös jälkeenpäin. Tarkemmat ohjeet saa verottajalta.

Pentti Haukimäki

rakentajien A ja B vastaava työnjohtaja

Muurame

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

Lentämistä on syytä rajoittaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.