Rakentamiseen tarvittaisiin maalaisjärkeä

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kysyi aiheellisesti Keskisuomalaisen mielipideosastossa lauantaina 28.1. mikä mättää nykyisessä suomalaisessa rakentamisessa, kun maailman puhtain ulkoilma muuttuu sisäilmaan tullessaan sisäilmaongelmaksi.

Uusissa rakennuksissa ilmenee jo muutaman vuoden käytön jälkeen ongelmia, samoin hyvinkin vanhat rakennukset on saatu muutamassa vuodessa korjauskelvottomiksi ja sisäilmaongelmaisiksi.

Lääkäri Kiminkinen liputtaa suomalaisen puurakentamisen puolesta esimerkiksi koulurakennuksissa.

Paikallisilla raaka-aineilla, paikallisella työllä ja maailman parhailla hirsitalotehtailla, joita on seutukunnalla ja joiden tuotteita viedään maailmalle turvallisina ja ympäristöystävällisinä, on tässä tärkeä rooli.

Rakentaminen ja rakentamisessa käytettyjen materiaalien kierrätys ja valmistus on keskeinen osa biotaloutta.

Eurooppalaisen CO2-tutkimushankkeen tuloksissa todetaan: ”Mitä enemmän puuta rakennuksessa käytetään, sitä pienemmäksi talon koko elinkaaren hiilijalanjälki jää ja sitä vähemmän energiaa tarvitaan rakennuksen koko elinkaaren aikana. Hygroskooppisena materiaalina puu tasaa itseohjautuvasti sisäilman kosteutta hengitysilman kannalta suotuisaan suuntaan. Oikea ilmastointi ja tuuletus pystytään ratkaisemaan (esim. ikkunoiden avaus sisäilman hiilidioksidipitoisuuden mukaan).”

Kiminkinen pelkää aiheellisesti rakentamiseen liittyvien ongelmien ajavan kuntamme vararikkoon puhumattakaan ihmisille aiheutuneista haitoista.

Ilmastointi, ilmasto, käyttö ja toteutus on ollut liian vaikea yhtälö toteuttaa. Vastuunkantajia toteutuksille ja ongelmille ei tahdo löytyä.

Päättäjiltä toivon maalaisjärjen käyttöä valinnoissa.

Keijo Sironen

rakennusmestari

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Lyhyet 20.6.

Lyhyet 20.6.

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

Naisille jaetaan jatkuvasti pukeutumis- ja käytösohjeita

Lyhyet 19.6.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.