Rakkaus on päätös

Professori Tapio Puolimatka kirjoitti (Ksml 20.11.) tunteisiin vetoavasti lapsen oikeudesta isään ja äitiin. Hän argumentoi sen puolesta, että biologiset vanhemmat ovat juuri biologian takia lapselle aina parhaat huoltajat.

Tämän perusteella Puolimatka vastustaa ensi viikolla eduskunnan äänestykseen tulossa olevaa tasa-arvoista avioliittolakia, joka takaisi samaa sukupuolta oleville pareille samat oikeudet lain edessä kuin heteropareillkin. Lakiin sisältyy myös oikeus adoptoida yhdessä.

Puolimatkan logiikka on käsittämätön.

Ensinnäkin on selvää, että vanhemmuus ei ole vain biologiaa. Tämän todistavat lukuisat toinen toistaan julmemmat tarinat lasten kaltoinkohtelusta.

Vanhemmuus on ennen muuta sosiaalinen konstruktio, rooli, johon ihminen sitoutuu vapaaehtoisesti. Kyse on aikuisen ihmisen tietoisesta päätöksestä huolehtia ja kantaa vastuuta lapsesta.

Toki biologiallakin on osansa, siinä Puolimatka on oikeassa. Lapsia ei synny ilman siittiöitä ja munasoluja, ja esimerkiksi synnytyksen jälkeen hormonitoiminta yleensä takaa äidille mahdollisuuden huolehtia jälkeläisensä ruokkimisesta.

Mutta rakkautta lapseen eivät geenit synnytä, sillä geeneillä sinänsä ei ole tunteita. Rakkaus on päätös, tahtomista elää toisen rinnalla. Tämä koskee niin lasten ja vahempien suhdetta kuin parisuhdettakin.

Toisekseen valtaosa lapsista elää edelleen ainakin toisen biologisen vanhempansa kanssa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki ei muuta tätä asiaa miksikään. Mutta ei se muuta miksikään sitäkään faktaa, että myös heteroperheissä vanhempia kuolee ja osa isistä ja äideistä viittaa vanhemmuudelleen kintaalla. Silloin lapsen edun mukaista on saada uudet vanhemmat, jotka haluavat häneen sitoutua ja häntä rakastaa.

Se, ovatko adoptiovanhemmat samaa vai eri sukupuolta, lienee toissijainen seikka, jos vaihtoehtona on kasvaminen laitoksessa ilman yhtään vanhempaa. Lapsi tarvitsee naisen ja miehen mallia, mutta ennen muuta hän tarvitsee rakastavan ihmisen mallia.

Puolimatka selvästi pelkää homoadoptiobuumia, jos tasa-arvoinen avioliittolaki saa eduskunnan hyväksynnän. Häntä lohduttanee tieto siitä, että kansainvälisessä adoptiossa luovuttajamaiden kriteerien vuoksi esimerkiksi Ruotsissa samaa sukupuolta olevat parit eivät ole voineet adoptoida ulkomailta vielä yhtään lasta, vaikka adoptio-oikeus on ollut siellä olemassa jo yli kymmenen vuotta, niin surullista kuin se perhettä tarvitsevien lasten näkökulmasta onkin.

Homo- ja lesboparien adoptio-oikeus ei myöskään ole vaikuttanut Ruotsissa heteroparien adoptiomahdollisuuksiin millään tavalla.

Hanna Nelimarkka

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.