Rantaraitin liikenne ja ihmiset

Olen rullaluistellut 18 vuotta pääasiassa Jyväskylän Rantaraitilla. Sunnuntaina 26.5. oli kolari lähellä siirtolapuutarhan kohdalla. Jouduin tekemään päätöksen olla luistelematta pienen tytön yli, ja seurauksena toinen luistin meni rikki ja polvesta nahat pois kolmesta kohtaa.

Syy, mikä tähän johti, oli että tyttö minun jo melkein kohdalla ollessa päättikin kääntyä tien reunasta eteeni ja lähteä kymmenen metrin päässä perässä tulleen isänsä luo. Yli en kehdannut mennä 100 kiloa painavana, vaan otin vastaan asfaltin kovan syleilyn.

Liikenne Rantaraitilla on kasvanut tässä 18 vuoden aikana huimasti. Joten vanhemmat pienten lasten kanssa: opastakaa tien oikean reunan merkistys ja se, ettei tietä ylitetä, kun joku tulee kohdalle. Älkää kulkeko 10–15 metriä takana, kiitos. Sieltä ette pysty puuttumaan, jos muksut saavat jotain päähänsä. Omalta osaltani olin onneksi jo ehtinyt vähentää nopeutta. On näitä sen verran läheltä käynyt.

Kilpapyöräilijät ovatkin sitten oma porukkansa, mutta aivan liikaa vauhtia heillä on väen määrään suhteutettana. Vähän vähempikin vauhti riittää.

Ihmiset katsokaa ympärillenne, te ette ole siellä Rantaraitilla yksin. Ei tarvitse kulkea 4–5 rinnan ja papattaa päivän asioita, jos siellä on muutakin liikennettä. Menkää sivuun juttelemaan.

Koiran taluttajat: miksi talutusfleksi pitää olla niin pitkällä kuin mahdollista? Silloin koira varmasti juoksee tien toiselle puolelle, kun joku tulee kohdalle.

Saako ohittaa, jos sinun edessäsi on hitaampi ja sinua vastaan tulee joku? Autolla ei saa, Rantaraitilla pääsääntöisesti saa. Maalaisjärki ja asioiden sisäistäminen ovat kyllä hävinneet tyystin, minä itse -ajatus lisääntynyt. Huomioikaa toisetkin, niin asiat sujuvat itsestään ja kaikilla on mukavampaa.

Omassa onnettomuudessani tein kaksi mokaa. Olen luopunut polvi- ja kyynärsuojista, vaikka kypärä on aina päässä. Enkä ottanut tytön isältä minkäänlaisia yhteystietoja esimerkiksi rikkoutuneen luistimen korjauskustannuksia varten tai siltä varalta, että polvesta olisi mennyt jotain isompaa. Hän kyllä myönsi paikan päällä, että tytön vika oli, ja kiittikin, etten luistelut päälle. Laiha lohtu.

Jari Laukkanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.