Rantaraitti on vanha hanke

Kiitoksia Sakari Knuuttilalle tarkentavista yksityiskohdista Jyväsjärven Rantaraitista (KSML 11.1.). Asia on tismalleen siten, kuin valtiopäiväneuvos kirjoitti. Hanke on ollut vireillä jo varhain, monella eri tasolla.

Kaupunkipolitiikan kannalta ehkä ratkaisevin valmistelu sekä päätös tehtiin vuoden 1982 yleiskaavan yhteydessä, jossa Rantaraitille vahvistettiin yleispiirteinen linjaus. Minulla on tästä tutkimukseen pohjaavaa tietoa mm. yleiskaavan kehittäjänä keskeisesti toimineen Timo Valtakarin haastattelu (30.5.2006).

Meikäläiseen kolahti myös ex-senaattori Tuupaisen omakehu, josta heti osasin sanoa, etteivät asiat ole yhden valtuutetun show’ta. Esimerkiksi liikuntasuunnitelmassa (1973–75) Rantaraitti sekä muutkin vastaavat ranta-alueet mainittiin harraste- ja luontoliikuntaan sopivina alueina, jotka tulisi jättää rakentamiselta vapaiksi.

Toinen ajankohtainen asia on Hippoksen visiot, joita parhaillaan käsitellään. Tästäkin kokonaisuudesta on esitetty jos jonkinlaisia mielipiteitä sekä aloitteentekijöitä. Yksi sellainen oli 1990-luvun alkupuolella aloite Keskussairaalantien leventämisestä. Hankkeessa oli moniaita kyläpoliitikkoja mukana, lähes kaikilla oli omat suunnitelmansa, ajokaistoista sekä kevytväylistä.

Mutta? Tämäkin liikennesuunnitelma tehtiin jo paljon aikaisemmin. Polvisen (1968) varsin kuuluisa ”Jyväskylän kaupunkiseudun liikennesuunnitelma”, jossa ehdotettiin Keskussairaalantien ja Rautpohjankadun toteuttamista 4-kaistaisina. Asia, jota pitäisi yhdessä vilkkaan kevyenliikenteen tarpeiden kanssa miettiä ja pohtia edelleenkin.

Median tulisi kiinnittää tarkemmin huomiota yksittäisten kansalaisten ”oikopolkuihin”. Erityisen haastavaa mediaväelle näyttävät olevan nopeisiin mielipiteisiin turvautuvien, ”kerkeisten karjalaisten” sekä monenlaisten takinkääntäjien kannanotot.

Nykytekniikalla on kohtalaisen helppoa etsiä tietoa ja varmennuksia asioiden oikeisiin mittoihin. Kiihkeinä uutishetkinä tämä on tietysti haastavaa.

Rantaraitti on monella tapaa osoittanut tarpeellisuutensa, myös käyttöasteeltaan yhtenä Jyväskylän parhaista liikuntapaikoista. Toivottavasti myös retkiluistelurata sekä kuntolatu saadaan taas Jyväsjärvelle pikapuoliin.

Toki meillä on muuallakin kaupunkiseudulla hyviä maastoja sekä järvenselkiä luonnolliseen liikkumiseen.

Erkki Huovinen

LitT, YTL

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.