Rasvasodan rintamilta

Suomen puolustusvoimat on komentajansa suulla huolissaan asevelvollisten ylipainosta ja huonosta fyysisestä kunnosta armeijan suurimpana uhkana. Sama ongelma vaivaa myös lapsia, nuoria ja aikuisia ehkä vanhuksia lukuun ottamatta. Ylipaino heijastuu usein samaan perheeseen, elintapoihin ja myös perintötekijöihin.

Näyttää siltä, että lähitulevaisuudessa rasvasota meidän on käytävä itseämme, elintapaamme ja nykyistä ns. hyvinvointiamme vastaan. Kansakunnan päättäjillä on oma sotansa kansantalouden kanssa: Kuluttakaa, kuluttakaa, kuluttakaa! Vastassa on ilmasto: Älkää kuluttako!

Kulutus on yhä voitolla ja sen ilmentymänä myös ylipaino-ongelmat omine terveydelle, sairaanhoidolle ja kansantaloudelle aiheuttamine rasituksineen. Niitä tuskin lyhytaikainen lamakaan pystyy hillitsemään, ehkäpä päinvastoin.

Terveysongelmien lisäksi voidaan ajatella "rasvajälkeä" ns. hiilijälkeä lisäävänä tekijänä. Rasvahan on poltettava tavalla tai toisella, ja sen hankkimiseenkin on uhrattu ehkä vielä moninkertainen hiilijälki tuotantopanoksina. Mitenkähän suuri mahtanee yleensä olla hyvinvointi-ihmiskunnan aiheuttama hiilijälki kaikkineen? Tuskin edes aliravittu maailma ongelmineen pystyy sitä korjaamaan.

Ylipainon hiilijälkeen ja mieltymyksiimme pystymme kyllä itse kukin vaikuttamaan. Toisaalta ei pidä liikaa syyllistyä, koska on monta muuta tapaa kompensoida tätä hiilijälkeään.

VEIKKO AVIKAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Lyhyet

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.