Rasvatutkimuksista perättömiä huijausväitteitä

Kirjoituksessaan ”Erikoisia väitteitä rasvoista” (Ksml 13.11.) kirjoittajat julistivat Suomessa vallinneet käsitykset rasvoista ja sydäntaudeista ehdottomiksi ja siksi siis muuttumattomiksi totuuksiksi.

Maa muuttui pannukakusta maapalloksi ja joutui vastaansanomattoman uuden tiedon takia alistumaan myös koko maailmankaikkeuden keskipisteestä auringon kiertolaiseksi. Samaan tapaan monet aikansa vaikutusvaltaisimmat lääke- ja ravitsemustieteen edustajatkin ovat joutuneet nöyrtymään ja heidän varmoiksi vannomansa opit ovat muuttuneet kertyneen uuden tiedon takia.

Historian opetukset kehottavat nöyryyteen arvioitaessa omaa uskoa kertyvän uuden tiedon valossa. Nyt maailman arvovaltaisimpien yliopistojen huippututkijat ovat uusien tutkimustulosten perusteella kysyneet, ovatko näytöt rasvoista ja kolesterolista sydänsairauksissa sittenkään niin lopullisen varmat kuin yleisesti uskotaan. Englannin Sydänsäätiö onkin nöyrästi todennut, että tarvitaan vielä uusia suuria kliinisiä tutkimuksia ennen kuin varmoja päätelmiä voidaan tehdä.

Historia on myös opettanut, että ylimielinen näkee oman käsityksensä ainoaksi oikeaksi ja on sokeutunut näkemään asioita, jotka puhuvat omia käsityksiä vastaan.

Rehellisyys on tieteen sekä totuuteen pyrkivän keskustelun ja väittelyn ehdoton perusvaatimus. Vallitsevaa käsitystä vastaan puhuvien tutkimusten esittäminen ei ole pelkästään sallittua, vaan se on totuuteen pääsemiseksi myös välttämätöntä. Valehtelu on sen sijaan ehdottoman tuomittavaa.

Suomessa on nyt valitettavasti vakavalla tavalla loukattu perusvaatimusta eli rehellisyyttä. Epärehellisyys kohdistuu artikkeliin (Ksml 7.11.), jonka toimittaja on tehnyt kuunneltuaan esitelmääni. Artikkelissa kerrottiin Cambridgen ja useiden muiden maailman johtavien yliopistojen yhdessä tekemästä, keväällä 2014 julkaistusta jättianalyysistä, joka perustui peräti 600 000 henkilöön.

Keskisuomalainen kertoi seuraavasti:

”(Tutkimuksen mukaan) kovien rasvojen ja sydäntautien välillä ei ole yhteyttä.”

Professori Tiina Laatikainen, apulaisprofessori Ursula Schwab, johtava ravitsemusterapeutti Mirja Huuskonen sekä toiminnanjohtaja Vesa Korpelainen väittävät (13.11.): ”Kirjoittajat joutuivat (..) muuttamaan johtopäätöksiään”.

Mielipidekirjoittajien väitteet osoittautuivat perättömiksi. Hankkeen päätutkija tri R. Chowdhury Cambridgen maineikkaasta yliopistosta vahvisti minulle tutkimusryhmän puolesta, että he eivät suinkaan ole muuttaneet edellä kuvattua johtopäätöstään.

Edellisen kaltaista valheellisten väitteiden esittämistä omista tai muiden tutkimuksista kutsutaan tieteelliseksi huijaukseksi tai petokseksi. Kaikenlainen huijaus on harhaanjohtavaa ja siksi erittäin ankarasti tuomittua menettelyä. Olen totuudenmukaisesti kertonut tutkimustuloksen ja tutkijoiden oman johtopäätöksen, enkä suinkaan ole esittänyt omaa näkemystäni rasvojen ja sydäntautien yhteydestä.

Heikki Karppanen

lääket. kir. tri

professori, emeritus

Helsingin yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Julkiset palvelut tärkeitä

Lyhyet

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.