Rationalisoidaan sitten oikeasta päästä, ja kunnolla

Nykymeno hämmentää pientä ihmistä.

Kaikissa toiminnoissa, teollisuudessa, kaupassa ja erilaisissa julkisissa palveluissa "standardisoidaan" ja "rationalisoidaan".

Kaikessa lasketaan tuloksia, kuluja "karsitaan", toimintoja ja työtapoja järkiperäistetään niin, että tullaan toimeen vähemmällä henkilökunnalla.

Työväkeä irtisanotaan tarpeettomana; kulujen "aisoihin panemiseksi".

Teollisuutta siirretään halpatyövoimamaihin, jossa työvoima on halpaa, mutta vaatii opetuksen, kone- ja rakennushankinnat vaativat myös melkoiset investoinnit, mutta ehkä tämä on sitä kehitystä, jolla isänmaata puretaan.

Työttömät jäävät veronmaksajan harteille velkoineen ja lapsineen.

Oppilaitoksia vähennetään yhdistämällä, opettajia lomautetaan säästösyistä. Tämä kaikki perusopetusta saavien oppilaiden oppimisen ja jopa turvallisuudenkin kustannuksella. Kuitenkin kehutaan maamme oppimisen tasoa - mutta onko sitä tarkoitus laskea?

Vanhainkodit pyritään lopettamaan tai muuttamaan sairaskodeiksi, jolloin hoitotoimet voidaan "rationalisoida". Vanhusten pystyminen kotona asumiseen on puheena, mutta kodinhoitotoimet on myös "rationalisoitu" ja "standardisoitu" niin minimiin, että vanhuksen kotona asuminen on usein erittäin tuskallista. Kuitenkin puhutaan vanhojen kunnioittamisesta - missä se näkyy?

Terveydenhuoltoa kootaan suuriksi mammuttikokonaisuuksiksi, jolloin ehkä osaamisen tasoa voidaan pitää yllä, mutta kohtaako se osaaminen apua tarvitsevan ihmisen ajoissa, sitä sopii kysyä.

Tämä "apua ajoissa" kun ontuu pahasti jo nyt. Kunnanvaltuustojen ratkaisuista ja etenkin hallitusten toimista on usein puristeltu nyrkkejä pöytien alla, kuitenkin pienet ihmiset ovat hammasta purren hiljenneet.

Mutta valtiomme korkein koneisto ei esimerkin vuoksikaan "rationalisoi". Se paisuu kuin pullataikina.

Ensinnäkin Suomen kokoisen maan eduskunta on aika iso - semminkin, kun useat asiat jo kulkevat EU:n kautta.

Edelleen kansanedustajilla on avustajansa, joillakin useampikin.

Ja edelleen erilaiset asiantuntijat työskentelevät asiantuntemattomien kansanedustajien tai heidän avustajiensa puolesta useissa tilanteissa.

Sopii vain kysyä, miten monen turhan kansanedustajan ja heidän avustajiensa palkkoja ja erilaisia tarpeellisia ja tarpeettomia matkakuluja me pienet ihmiset veronmaksajina maksamme.

Uusi perustuslaki tuli voimaan vuoden 2000 alkupuolella ja sitähän ollaan kai yhä edelleen korjailemassa.

Nyt jos koskaan olisi aika "rationalisoida" myös eduskunta. Miltä kuulostaisi eduskunta, jossa olisi 100 kansan valitsemaa edustajaa ja heillä asiantuntija-avustajat vain tarvittaessa?

Näin säästettäisiin aikamoisesti.

Edelleen eduskunnan työtiloista vapautuisi huomattava määrä tarpeettomiksi jääneitä tiloja vuokrattavaksi ulkopuolisille tahoille, jotka maksaisivat niistä vuokraa.

Helsingin vuokratason mukaan ansio olisi merkittävä. Valtion velkaa voitaisiin näin pienentää vuosittain aivan siedettävästi eikä pieni ihminen veronmaksajana joutuisi ahtaalle.

SIRKKA PARTANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.