Rattijuopumukset kuriin nopealla puuttumisella

Jotain täytyy olla todella pahasti pielessä, kun lukee poliisin tiedotteita. Viikon sisällä Keski-Suomen liikenteessä on jäänyt seuraavanlaisia autoilijoita kiinni: rattijuopumuksia, huumausaineen vaikutuksen alaisia, kortittomia. On monta sellaista tapausta, joissa kiinnijäämisiä on vuoden aikana 10–13. Kuinka moni ei jäänyt kiinni?

Puututko sinä asiaan, jos näet kyseenalaisessa kunnossa rattiin lähtevän ihmisen, oli se sitten tuttu tai tuntematon? Tai soitatko hätäkeskukseen, jos näet auton seilailevan liikenteen seassa miten tahansa?

Valitettavan moni tuntuu ajattelevan, että pitäkööt jokainen vain omista asioistaan huolta. Ajattelutapa voi muuttua sitten, kun joku läheinen kuolee tai vammautuu rattijuopon takia. Tai kun joku läheinen on se rattijuoppo, joka tämän aiheuttaa. Kummassakaan tilanteessa ei ole helppoa.

Onko pelkkä rangaistusten koventaminen se oikea ratkaisu asioihin? Välttämättä ei. Tärkeintä olisi se, että jo ensimmäisestä kerrasta asiaan puututtaisiin välittömästi.

Nykyinen käytäntö on, että monesti rattijuoppo käytetään vain verikokeissa ja päästetään sen jälkeen vapaalle. Jos auto jää tien varteen, ei mene kauaa, kun se on sieltä häipynyt, mahdollisesti sama kuski ajanut auton pois.

Päihdeongelmiin nämä kiinni jääneet tarvitsevat ensisijaisesti apua. Eikä pelkkä päihdeklinikalla käynti riitä, vaan tarvitaan laitosjakso. Tämä pitäisi mielestäni määrätä pakolliseksi, tai jos siihen ei suostu, niin sitten ehdoton vankeustuomio.

Tuomion aikana pitäisi varmistaa ehdoton päihteettömyys ja teetettävä lisäksi palkatonta pakkotyötä. Ennen vapaalle pääsyä pidettävä huolta siitä, että tämän jälkeen on perusasiat kunnossa (asuminen, työ). Eikä tukihenkilöstäkään haittaa taitaisi olla.

Nykyinen asenne vain lisää rattijuoppojen määrää. Käräjäistunnot pitäisi pystyä järjestämään huomattavasti nopeammin. Toivottavasti päättäjät tekevät tarvittavia muutoksia nopeasti, koskaan ei tiedä, kuka on seuraava rattijuopon uhri.

Toivon myös, että jatkossa jokainen on valmis käräyttämään rattijuopon. Miettikää sitä, miltä tuntuisi elää sen tiedon kanssa, että ei käräyttänyt rattijuoppoa ja tämä sitten ajoi jonkun päälle. Eikö silloin tämä ilmoittamatta jättänyt tai ajoa estämättä jättänyt ole osasyyllinen tapahtumaan?

Minna Kuusjärvi

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Edunvalvonta toimii

Mielipide: Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Mielipide: Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.