Rauhan nobelisti laajensi sotaa

Nobelin rauhanpalkinnolla muistettu presidentti Obama toimii hieman oudolla tavalla ja samalla pilkkaa Alfred Nobelin testamentissaan määrittelemiä palkinnon kriteerejä.

Nobel määräsi, että rauhanpalkinto myönnetään parhaasta työstä kansojen veljeyden edistämiseksi, armeijoiden supistamiseksi tai lakkauttamiseksi sekä rauhankokousten järjestämiseksi ja laajentamiseksi.

Obaman Afganistanin sodan laajentaminen Pakistanin puolelle ja kymmenien tuhansien sotilaiden lisäjoukkojen lähettäminen Afganistanin sotaan ei ole yhteneväinen Nobelin testamentin kanssa edes vilkasta mielikuvitusta käyttäen.

Tosin Obama ei ole ensimmäinen Norjan Nobel komitean virhepäätös. Rauhanpalkinto on myönnetty 119 :lle ihmiselle tai järjestölle, joista vain 70 täyttää Nobelin testamentin ehdot.

Johan Galtung, norjalainen sosiologi ja rauhantutkija, on todennut osuvasti, että Yhdysvallat on nykyhistorian väkivaltaisin maa, mutta neljä sen presidenttiä ja viisi ulkoministeriä on saanut rauhanpalkinnon.

Norja on Yhdysvaltain uskollinen liittolainen ja Norjan parlamentti valitsee Nobel-komitean. Nato-Norjan ulkopolitiikkaan ei kuulu armeijoiden lakkauttaminen.

Rauhanpalkinto olisi arvokas oikein kriteerein myönnettynä. Viime vuosina se on myönnetty pelkästään poliittisin perustein. Samalla se menettää arvostuksensa.

Galtung on todennut myös, että bushilaisen politiikan lopettamisen kiittely on kuin antaisi Nobelin vaimonhakkaamisen lopettamisesta.

REINO WELLING Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Sateenkaariliike vahingoittaa

Palautussopimusten puute on ongelma

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.