Rautatiet ovat kansallisomaisuus

En hyväksy millään muotoa keskustalaisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin niin sanottua liikennekaariluonnosta, jonka mukaan liikenteen markkinat vapautettaisiin sääntelystä ja julkisesta ohjauksesta.

Liikennekaariesitys edistää liikennepalveluiden markkinavetoisuutta ja kilpailua. Sen yksiselitteinen tehtävä on esitysluonnoksessa mainittu ”kustannusten karsiminen sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn vahvistaminen ja yrittäjyyden edellytysten parantaminen”. Tämä on suoraa ideologista yksityistämistä.

Metsien yhtiöttäminen on alkusoittoa laajemmalle kansallisomaisuuden myynnille. Näin on käymässä valtion rautateille. Kansainvälisille suurfirmoille tarjotaan hopealautasella mahdollisuus voittojen saalistukselle ja veronkierrolle.

VR:n velvoiteliikennettä ollaan parhaillaan avaamassa henkilöliikenteessä kilpailulle niillä reiteillä, joilla säännöllisen junaliikenteen on suunniteltu lakkaavan hallituksen ajamien säästöjen vuoksi. Lopullisesti junaliikenne on tarkoitus avata kilpailulle vuoden 2017 alusta.

Jos kannattavimmat reitit kilpailutetaan, VR ei enää kykene huolehtimaan vähemmän kannattavien junayhteyksien kustannuksista koko maassa. Lisäksi rautatieliikenteen kilpailuttamisen riskinä on koko maan junaliikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden heikkeneminen.

VR on taloudellisesti erinomaisessa kunnossa. Se tilittää osinkoja Suomelle vuosittain kymmeniä miljoonia. Tuotot tulee jatkossakin ohjata raideinfran ja palveluiden kehittämiseen raideammattilaisia kuunnellen. VR:lle verovaroilla hankittua kalustoa ei tule siirtää yrittäjien käyttöön.

EU:n raideliikennettä koskeva direktiivi ei velvoita luovuttamaan valtion ja kuntien yhtiöiden omistamaa kalustoa yksityisille. Lisäksi direktiivi antaa valtioille oikeuden myös rajoittaa markkinoille pääsyä, jos kilpailutus vaarantaa taloudellisesti raideliikenteen.

Tuomitsen valtionyhtiöiden yksityistämishankkeet. Strategisia omistuksia ei pidä myydä vaan niitä tulee kehittää Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Saga Simonen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Yksinäisyyden tunne on otettava vakavasti

Edunvalvonta toimii

Nuorille tietoa oppivelvollisuuden uudistamisesta

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.