Ray panostaa peliongelmien ehkäisyyn

Arto Airikka oli mielipidekirjoituksessaan (Ksml 1.5.) huolissaan peliongelmaisten määrän kasvusta sekä alaikäisten pelaamisesta. Hän peräänkuulutti Raha-automaattiyhdistyksen vastuuta ongelmapelaamisen ehkäisyssä ja valvonnassa.

Airikka viittasi Taloustutkimuksen vuonna 2006 tekemään tutkimukseen. Tutkimuksen seurauksena Ray on panostanut alaikäispelaamisen ehkäisyyn ja valvontaan. Automaatteja on siirretty helpommin valvottaviin paikkoihin, peliestolaitteita on kehitetty ja pelipisteiden henkilökuntaa koulutettu. Ray:n oma pelinvalvontayksikkö on tehnyt vuosittain yli 10 000 tarkastuskäyntiä pelipisteisiin ympäri Suomea.

Ray:n kansalaisilta saamien alaikäisten pelaamiseen liittyvä palautteiden määrä on vähentynyt yli 50 prosenttia vuodesta 2006. Myös Ray:n omat havainnot ovat samansuuntaisia, alaikäisiä pelaajia on pelipisteissä huomattavasti vähemmän. Parhaillaan on käynnissä arpajaislain ikärajaan liittyvä muutostyö, jossa kaikki pelipisteet muutetaan alaikäisiltä kielletyiksi 1.7.2011 mennessä.

Ray on 2004 ollut perustamassa ongelmapelaajia ja heidän läheisiään palvelevaa auttavaa puhelinta Peluuria yhdessä muiden suomalaisten peliyhtiöiden kanssa. Lisäksi Ray tuottaa tietoa peliongelmasta ja hoidosta sekä tarjoaa pelaajille erilaisia pelaamisen hallinnan työvälineitä kuten Pelihenki automaateissa, pelikiellot pelisaleissa sekä erilaiset pelirajoituksen ray.fi Pelimaailmassa. Ray ei voi tarjota hoitoa peliongelmaan, sillä hoito kuuluu osaksi julkista terveydenhoitoa. Ray on sitä vastoin ollut rahoittamassa Ray-avustuksilla järjestöjen kautta tapahtuvaa hoidon kehitystyötä. Vuonna 2010 Ray käytti yhteensä noin kolme miljoonaa euroa vastuullisen pelitoiminnan edistämiseen.

Rahapelien kulutustottumukset ovat muuttuneet ja pelaaminen on siirtynyt entistä enemmän verkkoon. Vielä 2000-luvun alussa nettipelaaminen keskittyi pokeriin ja se oli pienehkön suomalaisen pelaajajoukon harrastus, joka kuitenkin laajeni hyvin nopeasti. Valtiovalta totesi arpajaislain valmistelun yhteydessä vuonna 2009, että nettipelaamiselle on tarjottava kotimainen vaihtoehto, joka kanavoi pelaamista suomalaisia lakeja ja säädöksiä noudattaville ja suomalaisten viranomaisten valvomille sivuille.

Valtiovallan tahdon mukaisesti Ray perusti internet-pelipalvelun, joka avattiin marraskuussa 2010. Pelaaminen edellyttää rekisteröitymistä, jonka yhteydessä tarkistetaan 18 vuoden ikä Väestörekisterikeskuksesta. Pelaajan on jo rekisteröitymisensä yhteydessä asetettava itselleen vuorokausi- ja kuukausikohtaiset häviörajat. Hänen käytössään on pikanäppäimellä asetettava 12 tunnin pelinesto tai vuoden mittainen pelikielto. Ray:n nettipalvelussa ei voi pelata luottokortilla. Ray:n nettikasinopelit ovat lajissaan ensimmäiset, joille on myönnetty European Lotteries -järjestön vastuullisuussertifikaatti.

MIIKKA KIMARI viestintäpäällikkö, pelitoiminta Ray

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Lyhyet

Lyhyet

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.