Realismia energiapolitiikkaan

Touko Aalto ja Maia Fandi kritisoivat ydinvoiman tarpeellisuutta, autoilua ja lentämistä (Ksml 29.5.). Tähän mennessä luontojärjestöt ovat vaatineet: raskasöljy- ja kivihiilivoimalat tulee ajaa alas, ydinvoimaa ei saa rakentaa, vesivoimaa ei saa rakentaa, turpeen poltosta tulee luopua, tuulivoimapuistoja ei pidä rakentaa, energiajätettä ei saa polttaa, kuivikkeeseen sotkettua lantaa ei saa polttaa, taajamista tulee puukiukaat hävittää, liikennettä ei saa lisätä, jne. jne. Nyt on hurahdettu puuhun. Lämpölaitokset pitää muuttaa puuta polttaviksi.

Touko Aallon mielestä ei lukujen valossa lisäydinvoimalle jäisi tarvetta, jos toteuttaisimme uusiutuvan energian velvoitteet ja energiatehokkuustavoitteet samaan aikaan. Minkä lukujen? Mitkä velvoitteet ja mitkä tavoitteet? Aalto ei halua metsiemme köyhtyvän liiallisesta kantojen ja risujen keräämisestä. Onko metsänpohjan ravinteet hoidettu jättämällä hakkuilla muutama kanto ja risu sinne tänne? Uutena hän esittää, että suuremmissa yksiköissä biovoima kannattaa tuottaa pelleteistä. Eli risukuormat ajettaisiinkin ensin pelletointilaitoksiin ja pelletit sitten lämpövoimaloiden uuneihin. Yhteiskunnan tuki ja risusähkön hinta sen kun nousevat.

Maia Fandin mielestä yhteiskunnan rakenteiden on tuettava joukko- ja kevyttä liikennettä niin, että ne olisivat yksityisautoilua halvempia ja helpompia vaihtoehtoja. Mitä rakenteita on tuettava? Miten joukkoliikenne saadaan yksityisautoilua helpommaksi? Miten kaukobussien matka-aikoja voidaan lyhentää, kun 100 km/h valtateitä muutetaan koko ajan 80 km/h teiksi? Tai kaupunkibussien? Miksi vuoroja pitäisi tihentää ja lippujen hintaa laskea, kun kunnat tukevat jo tappiollisia vuoroja? Eikö Kreikka-ilmiö yhtään säväyttänyt kumpaakaan? Syrjäkylille ei ikinä saada toimivaa joukkoliikennettä tukemallakaan. Maia ei puhu mitään risupaketin tuomasta parista miljoonasta risukuormasta. Eikä hän puhu sadoista metsäkoneista ja hakkureista, jotka puhaltavat metsissä hiukkasiaan yötä päivää joka ikinen päivä. Kaikki risu-, hake- ja pellettikuormat, metsäkoneet ja hakkurit tulevat nykyisen liikenteen ja nykyisten koneiden lisäksi.

Olisi kohtuullista, että temppuluetteloiden kanssa esittäisitte myös reaalisen ja perustellun vaihtoehdon kunkin tempun toteutukselle ja rahoitukselle. Kikka kolmosten luetteleminen on helppoa. Realismia kaivataan.

JARMO JÄÄSKELÄINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.