Rehtori-instituutti tukee koulun kehitystä

Suomalainen opetuksen ja kasvatuksen kehittäminen sai uuden, erinomaisen täydennyksen kymmenen vuotta sitten, kun Jyväskylän yliopistoon perustettiin Rehtori-instituutti rehtori Aino Sallisen tukemana. Instituutin työ suomalaisen koulutuksen johtamisen kehittämiseksi on vahvistanut maamme koulujohtajien osaamista tukien erinomaisesti paitsi rehtoriprofession vahvistumista, ennen kaikkea suomalaisen koulujärjestelmän kehittämistä ja vahvistumista.

Instituutin ylläpitämä kansainvälinen yhteistyö muiden yliopistojen kanssa tuo huomattavaa lisäarvoa instituutin tarjoaman opetuksen sisältöihin luoden mahdollisuuden löytää uusia innovatiivisia tapoja valmistautua tulevaisuuden koulunpidon haasteisiin.

Osallistuessani vastikään Rehtori-instituutin kymmenvuotisjuhlansa merkeissä järjestämään seitsemänteen kansainväliseen opetushallinnon ja johtamisen symposiumiin, tulin entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että kokemuksia vaihtamalla ja peilaamalla niitä omaan toimintaympäristöön on mahdollista saavuttaa ajattelutavan muutosta ja laajentaa perspektiiviä siihen haasteiden kenttään jossa toimii. Näin saadaan aikaan kehitystä.

Olen varma, että koulutus itsessään hyötyy oppilaitosjohtamiseen liittyvien ohjelmien ja hankkeiden, alan tutkimuksen ja aiheesta kiinnostuneiden yhteistyöstä. Tällä keinovalikoimalla on mahdollista koota eri asiantuntijoiden tieto ja taito suuremmaksi ja eheämmäksi kuvaksi, jonka muodostaminen myös päätöksenteon yhteydessä on usein vaikeaa, mutta sitäkin tärkeämpää.

Tässä vaiheessa, kun uudennäköinen kaupunkimme on alkumetreillään, meillä on ainutlaatuinen tilaisuus oppia toistemme kokemuksista ja hyödyntää monipuolista osaamistamme.

Uskon vahvasti, että tässä on olemassa suuri mahdollisuus löytää uusia, ennennäkemättömiä toimintatapoja, uuttaa intoa ja paloa työn kehittämiseen ja siten myös saavuttaa uusia, vielä tuntemattomia ja tunnistamattomia tasoja myös opetuksen ja kasvatuksen alueella.

Näihin päämääriin pääseminen edellyttää kuitenkin avoimuutta tarkastella olemassa olevia toimintatapoja, -rakenteita ja -menetelmiä rohkeasti ja niitä haastaen.

Vanhassa sanonnassa, jonka mukaan jonkin uuden alku vaatii jostain luopumista on viisas siemen. Meistä jyväskyläläisistä on nyt kiinni se, annammeko näiden siementen itää vai tyydymmekö ainoastaan karsimaan vanhoja rankoja.

Omaksuttujen tottumusten, käsitysten ja toimintatapojen kyseenalaistaminen voi olla nyt mahdollisuutemme. Mahdollisuus, jonka soisi saavan aidosti tilaa kasvaa.

MARI KYLLÖNEN valtuutettu, sivistyslautakunnan pj. (kok.) Jyväskylä, Kuikka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pelastetaan edes taimen

Pyrstötiainen piristi harmaata päivää. Kuva: Sirpa Jyske

Lyhyet

Tilhi. Kuva: Kari Manne

Lyhyet

Lukijan kuvatVikkelä kärppä. Kuva: Markku Parantainen

Pilvet loimuaa Muuramessa. Kuva: Jorma Soininen

Halla-aho halusi Sipilän hallitukseen

Suuria hankkeita

Kirjallisuuden kuninkuusravit

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.