Riittääkö Jyväskylälle tämäkään tulostaso?

Jyväskylän kaupungin tilinpäätös vuodelta 2014 on julkistettu ja suunta taloudessa näyttäisi paranevan. Eräitä tilinpäätöksen kohtia on silti hyvä tarkastella arvioitaessa talouden tervehdyttämisen lähtötilannetta.

Emokaupungin vuosikate sisältää konsernin sisäisiä korkotuloja 12,7 miljoonaa euroa. Kolmannes vuosikatteesta tulee siis tytäryhtiöltä. Ilman tätä tulos olisi tappiolla 26 miljoonaa euroa. Mielestäni riittävä vuosikate täytyy tulla kunnan ydintoiminnasta, ei konsernijärjestelyillä.

Rahoituslaskelman mukaan 12,5 miljoonaa euroa tuloja saatiin käyttöomaisuutta myymällä. Kaupungilla on taseessa lähes miljardin euron omaisuus, joten myytävää riittääkin. Käyttöomaisuuden myynti on kätevä tapa korjata kassatilannetta.

Sitten, kun kaupungin ydintoiminnan vuosikate ilman konsernin sisäisiä tuloja on uuden kuntalain edellyttämällä tasolla, rahoitustilanne ilman omaisuuden myyntiä tasapainossa ja velkaantuminen on loppunut, suunta tosiaan on kohti parempaa. Onko se jo vuonna 2017, kuten on ennakoitu?

Tärkeä kysymys kuuluu: Riittääkö tämäkään tulostaso kaupungin lainojen nettomääräiseen vähentämiseen ja samalla kaupungin ensisijaisen toiminnan turvaamiseen? Tämän valtuutetut varmistanevat, kun tilinpäätös tulee valtuustokäsittelyyn.

Kari Halttunen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.