Riittääkö turve uuteen voimalaan?

Sukulaisvierailulla osui silmiini mielenkiintoinen uutinen lokakuisesta Kalajokilaakso-lehdestä. Sen mukaan Kanteleen Voiman Haapaveden voimalaitos on jouduttu pysäyttämään, koska Vapo on lopettanut turpeen toimitukset voimalaitokselle. Vapo oli kyllä tehdyn polttoaineen toimitussopimuksen mukaisesti luvannut taata polttoaineen saamisen koko voimalan ajokaudeksi, mutta ei ollut siis kuitenkaan pystynyt pitämään tehtyä sopimusta.

Kanteleen Voiman toimitusjohtaja Antti Vilkuna harmittelee tilannetta, koska laitoksen seisottamisesta aiheutuu kymmenien miljoonien tappiot, henkilökuntaa joudutaan lomauttamaan ja myös ulkopuolisten toimittajien kanssa tulee seisokin vuoksi ongelmia.

Toimitusjohtaja ihmettelee myös sitä, että Vapo kyllä toimittaa puupellettiä Ruotsiin, muttei Haapavedelle. Lisäksi hän epäilee, että Helsingin päässä on nyt jotain pahasti pielessä kotimaisen turpeen energiakäytössä, sillä ainakin Kuopion ja Pietarsaaren voimalaitoksille tuodaan turvetta Baltiasta asti.

Muuramelainen lehdestä huomasin taas ilmoituksen, jossa JE kyseli löytyisikö Muuramesta ruokohelven kasvattajaa, koska Keljonlahden voimala tarvitsisi polttoainetta!

Näiden tietojen vuoksi meitä keljonkankaalaisia kiinnostaisi kovasti tietää, mitä Keljonlahden voimalassa loppujen lopuksi aiotaan käyttää polttoaineena?

Voimalaahan markkinoitiin alun alkaen maailman suurimpana turvevoimalana.

Nyt sitten turvetta ei riitä enää pienemmillekään voimaloille, mikä tietenkin minun mielestäni on aivan oikein, sillä silloin ei myöskään ole vaaraa turpeen polton haitoista.

Muuramessa mahdollisesti kasvatettava ruokohelpikin on polttoaineen tarpeeseen nähden, kuin itikan pissa Itämeressä.

Eikö polttoaineen saanti ja myöskin laatu pitäisi olla tarkasti tiedossa, ennen kuin ryhdytään rakentamaan sitä "maailman suurinta" voimalaa?

Oliko Keljonlahden tuhoaminen kaiken kaikkiaan turha toimenpide?

TAINA HÄMÄLÄINEN Jyväskylä, Keljonkangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.