Riittävä perusturva jokaiselle

Hyvinvoinnin hedelmät jakautuvat yhä epätasaisemmin. Palkat ja hinnat ovat nousseet parissa vuodessa kymmeniä prosentteja, mutta vähävaraisen väestönosan tuet junnaavat 1990-luvun lamavuosien tasolla. Eurooppalainen köyhyysraja on noin 900 euroa kuukaudessa. Sadattuhannet suomalaiset ovat kuitenkin joutuneet selviytymään vuositolkulla huomattavasti vähemmällä.

Köyhiä eivät elätä hurskaat puheet valtion kilpailukyvyn lisäämisestä. Tarvitaan 900 euron veroton perusturva jokaiselle, joka ei pysty saamaan elantoaan muulla tavoin. Perusturva on myös keskitettävä yhdelle luukulle, jotta ihmiset vapautuvat nöyryyttävästä toimeentulotuen anelusta.

Perusturva koskettaa välittömästi ainakin paria miljoonaa suomalaista, joista moni kamppailee pienipalkkaisten pätkätöiden ja työttömyyden välimaastossa.

Toimeentuloturvan puutteet eivät toisaalta koske ainoastaan työttömiä ja vajaatyöllisiä, vaan myös monille opiskelijoille, lapsiaan tai muita sukulaisiaan kotona hoitaville sekä vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkeläisille niukkuus on arkipäivää. Hekin tarvitsevat perusturvaa.

Hyvinvoinnin jakaminen on järkevää ja kohtuullista. Kasvattamalla alle 900 eurolla sinnittelevien tuloja lisäämme näiden henkilöiden ostovoimaa, mikä voimistaa kotimaista kulutusta. Pitkäaikainen taloudellinen stressi tunnetusti masentaa ja lisää päihteiden väärinkäyttöä ja sairastavuutta, joten antamalla köyhille rahaa säästämme lisäksi terveydenhuoltomenoja. Samalla edistämme rauhaa ja vakautta, kun ihmisten ei tarvitse ryhtyä laittomuuksiin tullakseen toimeen.

Vähävaraisilla ei ole varaa enää odottaa valtion rikastumista. Jos perusturvan taso ei nouse, edessä on myös uudenlainen asunnottomuusongelma, kun ihmisten rahat eivät enää riitä nykyisiin markkinavuokriin.

Valtiolla olisi niin halutessaan varaa kiristää suurituloisten verotusta ja priorisoida menojaan. Suuryritysten hyysäämisen ja asearsenaalin kasvattamisen sijaan Suomi voisi pitää huolta heikoimmistaan. Kyse ei ole rahasta, kyse on arvovalinnasta.

SATU KORTELAINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.