Riittikö Venäjä- tuntemus?

Miten Venäjä todella suhtautuisi, jos Suomi hakisi sotilasliitto Naton jäsenyyttä? Oli asiasta mitä mieltä tahansa, se on kysymysten kysymys. Lähtökohtaisesti tiedämme, että Venäjä vastustaa Naton laajenemista maansa rajoille. Suomi voisi olla jo liikaa.

Nato-selvitys sisältää merkittäviä strategisia asiakohtia, jotka ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ovat jääneet taka-alalle. Selvitysryhmällä oli varmasti Nato-asiantuntemusta, mutta entä Venäjän tuntemusta suurena rajanaapurina? Nato-uhka Venäjälle ei ole vain sotilaallinen, kyse on myös suurvaltaidentiteetistä. Suurvaltapoliittista vastavuoroisuutta ei tule unohtaa.

Selvityksessä sivutaan itä-naapurimme strategisia turvallisuustarpeita. Huomattava asia on ydinaseiden strateginen merkitys itse Venäjälle ja muille suurvalloille. Suomikin kohtaisi kysymyksen, liittyisikö se Naton ydinasepolitiikan suunnittelusta vastaavaan NPG-ryhmään. Jostain syystä Suomen turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ydinaseet on jätetty yleensä taka-alalle Natosta puhuttaessa.

Nato-selvityksessä ei ohiteta Yhdysvaltain maailmanpoliittista suunnitelmaa. Sotilasliiton roolia sen strategiassa ei kuitenkaan erityisemmin arvioida ja kriittinen tarkastelu puuttuu. Selvityksen ansiona on, ettei Nato-jäsenyyden strategista ja geopoliittista merkitystä voida vähätellä. Jäsenyys tarkoittaisi Suomelle perustavaa suunnanmuutosta. Siihen liittyisi turvallisuusriskejä, joita ei voida sivuuttaa. Venäjän vastareaktioita voi vain arvailla. Yksi merkittävä riskivaikutus olisi hallitsematon ihmisvirta itärajallamme.

Suomen ja Venäjän suhteet viilentyisivät ja talouden ruuvit alkaisivat kiristyä. Suurimmat vaikutukset taloudessa kohdistuisivat energiaan, metsäteollisuuteen, matkailuun ja suomalaisiin investointeihin Venäjälle. Suomen talous joutuisi alamäkeen, taas kerran.

Nato on monille vaikea kysymys. Itse en sitä pidä järkevänä, eikä Suomella ole mielestäni tarvetta muuttaa vallitsevaa politiikkaansa.

Tapani Mäki

puheenjohtaja

Perussuomalaisten

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.