Rikosten tulva hämmentää

Karkauspäivän Keskisuomalaisessa oli luettavissa seuraavat uutisotsikot: KRP päivitti lapsipornon suodatuslistansa, Poliisi nappasi osan pankkikorttikoplasta, Espoolaisäitiä syytetään kolmen lapsensa murhasta, Kaahaajalle yli viiden vuoden tuomio, Rahanpesuilmoitusten määrä jatkoi räjähdysmäistä kasvuaan, Poliisi piiritti aseistautunutta miestä Oulussa, Kahden miljardin musta aukko veropetosten seurauksena, Ammattirikollisuus leviämässä Suomeen ja Terroristiepäiltyjä kiinni Ruotsissa ja Norjassa.

Se oli yhden päivän otos. Samanlainen uutisointi mediassa jatkuu päivästä toiseen ja vuodesta toiseen päättymättömän tarinan tavoin. Tanskassa mellakoivat nuorisojoukot uhkaavat jo yhteiskuntarauhaa ja Ruotsissa aseellisiin rahankuljetusryöstöihin erikoistuneet ammattirikolliset pitävät miltei pilkkanaan järjestäytynyttä yhteiskuntaa.

Jatkuvat ja raaistuvien rikosten uutiset hämmentävät ja aiheuttavat suurta huolta ja turvattomuutta. Maan hallitukselta voitaisiin perustellusti kysyä vastausta, mihin toimiin hallitus on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä yhteiskuntaa ja kansalaisia vakavasti uhkaavien rikosten torjumiseksi. Nykyinen linja, jossa julkisuudessa olleiden tietojen mukaan, poliiseja koulutetaan työttömyyskortistoon ja poliisivirkoja aiotaan tulevina vuosina vähentää, ei ainakaan tunnu oikealta.

Miten tässä näin on käynyt?

Kaikenkattavan Darwin`in teorian mukaan ihmisen tuli kehittyä paremmaksi ja henkisiltä ominaisuuksiltaan jalostua hyvää tarkoittavaksi ja tekeväksi. Ja tieteen kehityksen ajateltiin tuovan mukanaan onnen, menestyksen ja rauhan kaikkialle. Todellinen kehitys on jotakin aivan muuta.

Jyväskylän yliopiston professori Tapio Puolimatka onkin kirjassaan Usko, Tiede ja Raamattu todennut: "Ihmisen järki tai hyve ei näytä kehittyneen siitä, mitä se oli neljä tai viisi tuhatta vuotta sitten. Meillä ei ole mitään tietoa tällaisesta kehityksestä, sillä ihmisten väliset ristiriidat, murhat, väkivallanteot, epäoikeudenmukaisuudet, riisto ja itsekkyys jatkuvat samanlaisina kuin aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Teknisten välineiden kehittyessä niitä voidaan vain toteuttaa tehokkaammin."

Mutta mikä avuksi? Poliisivoimien lisäys ei pitkälle riitä, ei myöskään rangaistusten koventaminen ja vankiloiden laajentaminen. Viinan hinnan nostokin tuo vain väliaikaista helpotusta. Olisikohan nyt kansallisen, hengellisen heräämisen aika? Samalla tavoin kuin viimeisenä sotakesänä 1944, jolloin säilymisemme itsenäisenä valtiona oli vakavasti uhattuna. Silloin nousi tasavallan presidentin puoliso Gerda Ryti ja kehotti Yleisradiossa kaikkia kansalaisia päivittäin klo 12 rukoilemaan Suomen ja Suomen kansan puolesta. Nyt meillä tämän ajan ihmisillä on sama mahdollisuus.

TIMO HAKANEN asianajaja, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.