Riskinotto kannatti maakuntaviestissä

Siinä ne raavaat miehet lykkivät tiukkaa alun nousua Saarijärvellä tasan 53 vuotta sitten. Loppiaisena vuonna 1959 Suojan maastoista startanneen 20 miesjoukkueen määränpäänä oli kaukainen Kyyjärvi. Reittinä talvinen maantie: Saarijärvi-Pirttitaipale-Aho-Vastinki-Syrjänmäki-Karstula kk, Kiminki ja maali Kyyjärvellä.

Ensimmäisen osuuden nopein oli isäntäseuran Marko Tapper. Viestin voitti Jämsänkosken Ilves ajalla 4.06.50. Pullistus oli toinen minuutin hävinneenä ja Pylkönmäen Yrittävä kolmas.

Kahvipöytäkeskusteluissa heräsi närää viestin jälkeen, sillä isäntäseura oli tehdä protestin. Viidennen osuuden hiihtäjä, vasta 17-vuotias Matti Vuorenmaa, oli kärkihiihtäjänä joutunut aukaisemaan huonoa latua, mikä johtui tien auraukseen käytetystä liian pienestä lumiaurasta.

Nuoren pojan voimat kuluivat siihen. Protestia ei kumminkaan lopulta tehty.

Järjestyksessään 65. Keski-Suomen maakuntaviestissä huomenna loppiaisena Saarijärvellä 24 joukkuetta strattaa päinvastaiseen ilmansuuntaan. Ladut on nyt "aurattu kuntoon", reitiltä löytyy sekä tykki- että luonnonlunta.

Saarijärven "meteorologi" Esko Pekkanen otti lokakuussa jälleen tietoisen riskin jo viidennen kerran peräkkäin, ja tämä kannatti. Harjoittelumahdollisuudet ovat olleet Saarijärven hiihtäjille vähintäänkin kohtuulliset. Pajulammen vesi pelasti jälleen Kusiaismäen ladut.

Maakuntaviestiin eri kuntajoukkueet lähtevät silti varsin erilaisista lähtökohdista. Eteläinen Keski-Suomi on ollut alkutalven ilman lunta kokonaan. Juniorihiihtäjät ovat ladulla vähäisillä hiihtokilometreillä ja startti on usealla vasta ensimmäinen.

Pohjoinen Keski-Suomi on ollut tänä talvena taas paremmassa asemassa luonnonlumen suhteen. Joulukuun alusta saakka siellä on hiihdetty jokaisena päivänä.

Kannonkoskellakin on hiihdetty jo itsenäisyyspäivästä saakka. Piskuinen kunta saa jälleen joukkueen ladulle viime vuoden tapaan.

Väriläiskä maakuntaviestissä on se, että maakuntamme ykköstykit Anssi Pentsinen ja Sami Lähdemäki nähdään ladulla ja vielä samalla osuudella neljän vuoden tauon jälkeen.

ARTO HYYTIÄINEN Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.