Rokotesodan veteraanit ihmeissään

Kun Suomessa aloitettiin Pandemrix-rokotukset pelättyä sikainfluenssaa vastaan, kukaan ei arvannut, mitä taistelusta seuraa. Nyt tiedetään, että yli sata lasta ja nuorta on jo sairastunut narkolepsiaan.

Todennäköisesti diagnooseja tippuu vielä jonkin verran lisää, ja rokotteen yhteyksiä muihinkin sairauksiin vielä löytyy.

Sairastuneen lapsen äitinä haluan puuttua kolmeen näkökulmaan sikainfluenssaa vastaan käydyn sodan jälkihoidossa.

Ensiksi. Kun rokotteen ja narkolepsian yhteys alkoi selvitä, olisi sosiaali- ja terveysministeriön kuulunut perustaa pikaisesti kriisiryhmä perheiden tueksi.

Nyt perheet ovat jääneet ilman tarvittavaa apua, sillä asiantuntevia lääkäreitä, psykologeja, perhetyöntekijöitä ja muita tukihenkilöitä ei ole edelleenkään saatavilla.

Sen sijaan, että STM:n ja THL:n virkamiehet olisivat tulleet perheiden tueksi rakentamaan tukiverkostoa, he keskittyivät kaivamaan itselleen puolustuspoteroita.

Toiseksi. Kun rokotteen ja narkolepsian yhteys viime syksynä virallisesti todettiin, siirtyi korvausvastuu Lääkevahinkovakuutuspoolille.

Kyseessä on vakuutusyhtiöiden hallinnoima elin, joka luonnollisesti pyrkii maksamaan korvauksia niin vähän kuin mahdollista. Pooli esimerkiksi yrittää vetää keinotekoisia aika- ja ikärajapyykkejä siihen, kenelle korvauksia ylipäätään maksetaan. Edelleen on perheitä, joiden korvauspäätökset viipyvät.

Parhaillaan pooli tekee korvausratkaisuja perehtymättä narkolepsian todelliseen luonteeseen. Se käyttää liikennevahinkolautakunnan normeja, jotka eivät päde rokotteen aiheuttamaan vakavaan aivovammaan.

Nyt osa perheistä on turvautumassa yksityisten asianajajien apuun, jotta korvaukset saataisiin säällisiksi. Osa perheistä taas on jäämässä oman onnensa varaan.

Toki julkinen ja maksuton oikeusapu kuuluisi alaikäisille, mutta käytännössä kuntien oikeusaputoimistot eivät pysty ottamaan näin laajoja juttuja hoitaakseen.

Korvausten suhteen olisi pitänyt perustaa erityistyöryhmä pohtimaan, kuinka korvausmenettely hoidetaan asianmukaisesti ja tasapuolisesti kuntoon. Oikeusministeriön alaisuudessahan toimii henkilövahinkoasiain neuvottelukunta, jolle tämän luonteiset asiat kuuluisivat.

Vielä viime syksynä ministeri Paula Risikko vakuutti, että korvaukset hoidetaan kunnialla kuntoon. Nyt vaikuttaa siltä, että sikasodan lapsiveteraanien kohtalosta ei ota vastuuta kukaan.

Kolmanneksi. Asia, jota haluan vähintään ihmetellä, on Suomen valtion ja rokotteen toimittaneen lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen välinen sopimus. Rokotteen ostaessaan Suomen valtio vapautti GSK:n tuotevastuusta.

Kuinka on mahdollista, että mikään tuotevalmistaja voi täysin vapautua vastuustaan minkäänlaisen sopimuksen nojalla?

Tässä nivelkohdassa meillä vanhemmilla tuskin on mahdollisuutta lähteä taistelemaan globaalia lääkeyhtiötä vastaan, sillä energia kuluu arjen vaikeuksissa selviytymiseen. Tässä tulisi valtion terästäytyä ja vaatia lääkeyhtiö vastuuseen.

Olen uskonut, että isänmaamme huolehtisi alaikäisten kansalaistensa oikeuksista ja tulevaisuudesta, mutta maan historian kummallisin lääkevahinko on yhä hoitamatta.

Kenelle kuuluu viime kädessä tämän vahingon jälkiselvitys? Toivottavasti saamme pian vastauksen sosiaali- ja terveysministeriltä, peruspalveluministeriltä, oikeusministeriltä ja lapsiasiavaltuutetulta.

Päivi Ketolainen

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Myös yksityishenkilöiden veronkierto estettävä

Masennuksesta ja surusta

Venäjä, idästä ei mitään uutta

Lyhyet

Tulevaisuuden työelämä kaipaa ”sosiaalisia nörttejä”

Lyhyet

Jätemaksu peritään moneen kertaan

Ilmastoasiat pöydälle, nyt!

Työpaikalla kiusaamista ei pidä sietää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.