Romutuspalkkio myös autosta luopujalle

Valtio ja autokauppiaat maksavat palkkion, jos vaihtaa vanhan ajokkinsa uuteen vähäpäästöiseen. Hyvä juttu – mutta palkkiota kannattaisi maksaa myös asiakkaille, joilla on auton tarve mutta ei varaa ostaa loppuunajetun tilalle upouutta. Autonmyyjät eivät tietenkään tällöin halua maksaa luopumismaksua, mutta jo puolet valtion uuden auton ostajille maksamasta rahasta olisi hyvä porkkana.

On paljon autonkäyttäjiä, jotka talous pakottaa toistuvasti tyytymään käytettyyn. Vanha ei yleensä enää kelpaa vaihdossa, joten se yritetään myydä halvalla eteenpäin.

Ostajaksi valikoituu usein vasta kortin saanut, ensimmäistä autoaan hankkiva nuori. Hänelle kelpaa muutaman satasen ritsa. Turvallisuus ei ole superluokkaa, puhumattakaan ekologisuudesta. Kokemusta on, puolen vuosisadan takaa.

Lopulta auto ei kelpaa ke­nelle­kään. Jotenkin siitä pitäisi silti päästä eroon. Romuja löytyy metsäteiden varsilta, pihoilta ym. vähemmän suositeltavista paikoista. Romutusmaksu houkuttelisi palauttamaan kiertoon myös nuo juniorien peltoautot, jotka eivät enää vuosiin ole olleet rekisterissä.

Näin ei tietenkään suoraan kasvateta vähäpäästöisten autojen määrää. Mutta vaikkapa 15-vuotiaan autovanhuksen vaihtaminen 10 vuotta nuorempaan on jo ekoteko. Vuosikymmenessä on tekniikka edennyt huimasti.

Toki tämä maksaa. Mutta ajan mittaan ratkaisu tulee hyvinkin edulliseksi meille veronmaksajille. Luontokin kiittää. Ja ennen pitkää autokauppiaatkin.

Juha Nikulainen

Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.