Roskapuusta energiaa

Ministeri Mauri Pekkarinen ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevalla paikalla. Heille erityisesti täytyy toivoa rohkeutta ja voimaa tehdä tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä tänä päivänä. Tehtävä ei ole helppo. Kaikenlaisia vastustajia löytyy. Sellaisiakin, joilla ei ole tiedon häivääkään.

Metsäbiodieselin valmistuksen käynnistäminen yritysten kanssa on kannatettava roskapuun käytön hyödyntämiseksi. Kasvavan puuston käyttö bioenergialähteenä ei ole muun maailman kanssa kilpailukykyinen, koska muualla maailmassa kasvukausi on jopa kolminkertainen. Pakkasessa ei mikään kasva.

Tuulivoiman kanssa on vaikeuksia. Suomessa tuulee "huonosti". Kesä iltaisin järvet ovat peilityyniä. Talvella 20 asteen pakkasessa savut nousevat suoraan ylös. Tuulimyllyt seisovat. Silloin energiaa juuri tarvittaisiinkin. Tuulisähkö tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kun sen hinta on kompensoitu nostamalla tavallisen sähkön hintaa jopa kohtuuttomasti.

Maataloutta elinkeinona tuetaan voimakkaasti Suomen pitämisenä omavaraisena ravinnon tuottajana.

Samoin Suomen tulisi olla omavarainen energian tuotannossa. Jokin aika sitten Suomessa vieraili pääministeri Putin. Hänen eräs tavoitteensa oli kaasuputken rakentamiseen Suomenlahteen ja siihen tarvittavan luvan saanti. Putkistosta tulisi "verisuonisto" Keski-Eurooppaan, jota säätelisi ja rahastelisi Venäjä. Putket ovat jo valmiina Suomen satamissa. Se on Euroopalle varmaan ainut ratkaisu.

Suomelle Putin lupasi, että Venäjä toimittaa kaiken Suomen tarvitseman energian, öljyn, kaasun, sähkön ja kivihiilen.

Moni on sitä mieltä, että nyt ongelma on ratkaistu. Energian saanti on turvattu.

Jopa kolme eri yhteisöä on valmis rakentamaan Suomeen kolme ydinvoimalaa ja hakee lupaa siihen. Rakentavat omilla varoillaan. Nyt on Pekkarisen ministeriön paikka osoittaa rohkeutensa ja antaa tarpeen mukaan luvat. Jos sähköstä tulee ylituotantoa, se on hyvä vientiartikkeli. Teollisuuden tuotanto ja koneet siirtyvät ulkomaille, mutta eivät ydinvoimalat. Kaapeli Viroon on valmisteilla EU:n tuella.

Autojen käyttövoimaksi on tulossa entistä enemmän sähkö. Englanti on antanut merkittävän summan rahaa sähköautojen ja huoltoasemien kehittämiseen. Autoissa on sähköjärjestelmä puhaltimissa, valoissa, käynnistysmoottorissa, radiossa, ohjaustehostimissa, polttoainepumpuissa, tuulilasin pyyhkijöissä, lukoissa jne. Miksi ei myös moottorissa, joka olisi saasteeton vaihtoehto. Sähkömoottori on huomattavasti halvempi ja yksinkertaisempi kuin savuava polttomoottori. Vähenevästä tuontiöljystä on päästävä eroon.

Valtavan suuret moottoritehtaat saattavat olla suuri syy sähköautojen kehityksen jarrutukseen. Huoltoasemien kehitelty akkujen vaihtosysteemi takaisi hankkeen vauhdittumisen.

Ydinvoimaloiden käytettyjen polttoainesauvojen sijoitus suomalaiseen vakaaseen kallioperään puolen kilometrin syvyyteen rakennettavasta luolastosta on nähty televisiossa. Kuparikapseleissa olevat heikosti säteilevät sauvat ovat tulevaisuudessa arvokasta tavaraa, sillä tekniikka kehittyy. Ne ovat helposti haettavissa luolan katuverkostosta, ja uudelleen käytettävissä.

Ne ovat vähintään yhtä haluttavia kuin yhteiskuntajäte tänä päivänä. Jäteala on suuri teollisuuden ala.

ERKKI HAKONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

Labroratorio- tuloksiaan joutuu odottamaan piinallisen pitkään

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.