Rullaluistelija, varo suojatiellä!

Kuntoilen aktiivisesti kesäaikaan rullaluistimilla ja olen kokemuksesta oppinut varomaan risteysaluilla suojatielle tuloa, koska monet autoilijat eivät huomaa kävelijää nopeammin rullaluistimilla liikkuvaa jalankulkijaa. Tieliikennesäännöksissä rullaluistelija rinnastetaan jalankulkijaan, ja siten heillä on oikeus ja velvollisuus käyttää suojatietä kuten kävelijöilläkin. Lisätietoa esimerkiksi Liikenneturvan sivuilta.

Erityistä huomiota vaativiksi ovat osoittautuneet risteyksissä oikealle kääntyvät autot, joissa kuljettaja katsoo vain vasemmalle. Vielä hankalampaa on, jos risteyksessä on näkemäestettä kevyen liikenteen väylälle tai jalkakäytävälle kuten Jyskässä moottoritien ylittävältä sillalta Viherlandiaan päin mentäessä, jossa on vielä lievä alamäki. Siinä autoilijat lähes poikkeuksetta jättävät huomiotta suojatielle tulijat.

Viimeksi täpärä tilanne syntyi äskettäin, kun autoilija tuli suojatien yli vauhdilla katsellen vain vasemmalle, ja vaikka osasinkin varoa ennakolta, onnistuin vain vaivoin väistämään auton takaa. Pyydän nöyrästi anteeksi, jos kyynärsuojani tai sauvani kopsahti auton takakulmaan - onnistuin kuitenkin välttämään yliajon.

Osoituksena siitä, että säännöksistä on epäselvyyttä, autoilija kurvasi perääni, ajoi Viherlandian luona poikittain eteeni ja valisti minua siitä, että koska liikun rullaluistimilla, minulla on väistämisvelvollisuus, koska en ole jalankulkija. Olin tulkinnasta eri mieltä, vaikka hän tuntui olevan lähinnä yliajo-oikeuden kannalla.

Rullaluistelijoiden on aina syytä olla varovaisia suojatielle tullessa. Olemme aina heikompi osapuoli ja vaarassa - varsinkin, kun virheellisiä käsityksiä rullaluistelijan asemasta jalankulkijana tuntuu yleisesti vallitsevan.

KARI MALINEN Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

Keski-Suomi on elinvoimainen

Kestävyyttä metsä- politiikkaan!

Liikennepalvelulaki toi uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Lyhyet

Lyhyet

Ihmiset valittavat aivan turhasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.